Москва/Вашингтон/Брюксел. Кремъл заяви в понеделник, че няма конкретни планове за

...
Москва/Вашингтон/Брюксел. Кремъл заяви в понеделник, че няма конкретни планове за
Коментари Харесай

Reuters: Кремъл обяви, че все още няма конкретни планове за среща Путин-Байдън

Москва/Вашингтон/Брюксел. Кремъл съобщи в понеделник, че няма съответни проекти за среща на върха за Украйна сред съветския президент Владимир Путин и неговия американски сътрудник Джо Байдън, откакто френският президент сподели, че двамата водачи са се договорили за среща по принцип, предава Reuters .

Както Вашингтон, по този начин и Москва омаловажиха очакванията за пробив и наподобява, че сателитните изображения демонстрират по-близко разполагане на съветски войски до границата с Украйна, в сравнение с преди.

Допълнително напрежение сътвори известието на Беларус в неделя, че Русия ще удължи военните учения там.

Русия е разположила десетки хиляди бойци в Беларус - част военна формация, която съгласно Съединени американски щати наброява 169 000-190 000 бойци в района, в това число проруските бунтовници в Източна Украйна.

След диалози в Брюксел с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, английският външен министър Лиз Тръс сподели, че западните страни се готвят за " най-лошия сюжет ". Авиокомпаниите Lufthansa, KLM и Air France анулираха полетите си до Киев.

Но Европейският съюз отхвърли апела на Киев за превантивно налагане на наказания против Русия, в опит да бъде предотвратена войната, преди да е почнала.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че диалог или среща сред Путин и Байдън може да бъде проведен когато и да е, само че към момента няма съответни проекти за такава. Напрежението нараства, сподели той, само че срещата на външните министри е допустима още тази седмица.

Съветник на френския президент Еманюел Макрон сподели пред Reuters, че Макрон е показал предлагането за срещата на върха на Путин по искане на Байдън.

Белият дом сподели, че Байдън е приел срещата „ по принцип ", само че единствено „ в случай че няма навлизане ".

„ Винаги сме подготвени за дипломация “, сподели прессекретарят на Белия дом Джен Псаки. „ Също по този начин сме подготвени да наложим бързи и тежки последствия, в случай че вместо това Русия избере война.

Украйна съобщи, че би трябвало да бъде включена във всички решения, ориентирани към разрешаване на рецесията, и че е видяла предизвестия онлайн, че хакери се готвят да подхващат хакерски атаки против държавни организации, банки и военните.

„ Никой не може да реши казуса ни без нас “, сподели висшият чиновник по сигурността Алексей Данилов на брифинг.

Западните страни настояват, че глобите, които приготвят, ще обиден съветски компании и физически лица. Хората, осведомени с въпроса, споделиха, че те могат да включат възбрана на американските финансови институции да обработват транзакции за съветски банки.

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел и някои от събралите се в Брюксел европейски външни министри обаче дадоха ясно да се разбере, че блокът към момента няма да работи. Борел сподели, че ще свика изключително съвещание, с цел да контракти наказания единствено " когато настъпи моментът ".

Кризата породи терзания по отношение на стабилността на енергийните доставки за Европа. Германия, която разчита на Русия за към половината от своя природен газ, съобщи, че доставките му сега са „ обезпечени “. Канцлерът Олаф Шолц, който посети Москва предходната седмица, би трябвало да беседва още веднъж с съветския президент в понеделник, сподели представител на немското държавно управление.

Базираната в Съединени американски щати компания за сателитни изображения Maxar в неделя заяви за ново разполагане на съветски елементи в гори, ферми и индустриални зони на едвам 15 км от украинската граница.

Спорадичните обстрели през линията, разделяща държавните сили от проруските бунтовници, се ускориха от четвъртък, като и двете страни се упрекват взаимно.

Руската работа за сигурност ФСБ заяви, че снаряд, изстрелян от украинска територия, е блъснал съветски граничен пост в Ростовска област, само че няма потърпевши.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР