Москва смята, че все още е рано за среща на

...
Москва смята, че все още е рано за среща на
Коментари Харесай

Москва: Рано е за среща на върха между Русия и Украйна

Москва счита, че към момента е рано за среща на върха сред президентите на Русия и Украйна, тъй като квалифицираното по време на продължаващите мирни договаряния сред двете страни съглашение към момента не е в задоволителна степен на подготвеност. Това стана ясно от изказване в канала Telegram на Владимир Медински, основният договарящ на Русия.

Той похвали в неделя " по-реалистичната " позиция на Киев, подготвен условно да одобри безпристрастен статут на страната, за който Москва упорства, написа Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.

" Украинската страна е възприела по-реалистичен метод към въпросите, свързани с неутралния и безядрен статут на Украйна ", написа Медински. Той обаче означи, че към момента не е подготвен подобаващ план на съглашение, който да бъде показан на среща на върха на президентите на двете страни.

Главният договарящ на Украйна Дейвид Арахамия съобщи в събота, че Москва е приела " устно " всички украински позиции, " с изключение на по въпроса за Крим ".

" Искам да възразя. В реалност (...) всички тези съглашения, реализирани в Истанбул, не са нищо друго също така, което Русия изисква от 2014 година ", реагира Медински, уточнявайки, че това включва безпристрастен и безядрен статут на Украйна и да не се разполагат непознати военни бази на нейна територия.

Ако Давид Арахамия " квалифицира всичко това като украинска позиция, дано по този начин да бъде, дано го направи ", добави Владимир Медински.

Ако Арахамия съобщи в събота, че полемиките, ориентирани към преустановяване на военните дейности, са постигнали забележителен прогрес, то Медински увери, че " не споделя този оптимизъм ".

" Украинските специалисти, военни и дипломатически, доста закъсняват с потвърждаването даже на към този момент постигнатите съглашения на политическо равнище ", сподели той.

Москва би трябвало да отговори на поредност украински оферти за съглашение. Киев предлага неутралитет на Украйна и да се откаже от присъединението си към НАТО, при изискване че сигурността ѝ по отношение на Русия е обезпечена от други страни.

Киев също по този начин предлага договаряния за решение на статута на украинския Донбас и Крим.

Предложенията, разказани като ранен прогрес от Медински по-рано тази седмица, бяха направени по време на договарянията лице в лице в Истанбул.

Преговорите сред Русия и Украйна бяха възобновени посредством видеоконференция в петък, като нов кръг е плануван за понеделник.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР