Москва подкрепя Сърбия при създалата се ситуация в Косово и

...
Москва подкрепя Сърбия при създалата се ситуация в Косово и
Коментари Харесай

Говорителят на Путин: Русия подкрепя Сърбия при създалата се ситуация в Косово


Москва поддържа Сърбия при създалата се обстановка в Косово и намира за неоснователни настояванията на управляващите в Прищина към косовските сърби по отношение на автомобилните регистрационни табели и персоналните карти. Това заяви представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от ТАСС.

Ние, несъмнено, безусловно поддържаме Сърбия. Ние сме паралелно до косовските сърби. Смятаме, че това са (изискванията на косовските управляващи – бел. р.) безусловно голословни претенции, сподели Песков.

Косовското държавно управление беше решило от през днешния ден да стартира издаването на краткотраен входно-изходен документ, който да заменя издадените от Белград персонални карти при влизане в страната.

Същевременно се предвиждаше от през днешния ден да стартира промяна на издадените в Сърбия регистрационните табели на колите, които се карат в Косово. Мерките, които са реципрочни, засягат най-много косовските сърби, които живеят най-вече в Северно Косово.

Косовските управляващи бяха принудени да отсрочат влизането в действие на тези решения с един месец, откакто косовските сърби започнаха всеобщи митинги през вчерашния ден и блокираха пътища.

Косово разгласи самостоятелност през 2008 година и е прието от над 100 страни. Сърбия и Русия обаче не признават косовската самостоятелност.

Песков сподели през днешния ден още, че въпросът за възможното влизане на Сърбия в Организацията на контракта за групова сигурност към момента не е на дневен ред. Освен Русия в Организацията, която съставлява боен съюз в границите на Обществото на самостоятелните страни, влизат Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР