Москва осуети опит за убийството на Сергей Аксьонов, поставения от

...
Москва осуети опит за убийството на Сергей Аксьонов, поставения от
Коментари Харесай

Руските сили отново атакуват град под украинска територия

Москва осуети опит за убийството на Сергей Аксьонов, поставения от Кремъл началник на анексирания Крим. Руската работа за сигурност заяви, че е арестувала по случая руснак, вербуван от украинското разузнаване. Киев не разяснява.

В същото време украинската контраатака напредва постепенно, а някои освободени към този момент селища още веднъж са под съветски огън. Такъв е образецът с Ямпил, село от градски вид в Източна Украйна. Табелата на входа му наподобява непокътната, само че локалните жителите са претърпели доста.



На 28 април, предходната година, селището е окупирано от съветската войска, в хода на боевете в Донбас. Освободено е от украинските сили в края на септември същата година. Сега руснаците още веднъж нападат и са в подстъпите на Ямпил.

" В момента край Ямпил се водят боеве. Те се пробват да пробият отбраната ни. Провалят се, тъй като сме се окопали добре. Дори да са превъзхождани по брой и оръжие, даже в тези тежки условия, тези хора, цивилните, които не са били бойци преди, в този момент са способни да се бият, способни са да устоят и да побеждават ", сподели украински боец.

Миналата година в Ямпил са живели близо 2000 души. Някои от локалните поданици са останали тук и не считат да се изтеглят.

" Вече не се опасяваме. Защо да се опасяваме? Когато бомбата пада, тя просто пада. Какво може да се направи? Русия не е толкоз мощна, както беше първоначално. Ако имахме изтребители обстановката щеше да е по-добра. Освен това се нуждаем от съвременни муниции, само че военните вършат каквото могат ", разяснява гражданин на селото.

Ямпил чака украинската контраатака. Тя напредва постепенно и съгласно президента Зеленски, макар компликациите отбелязва прогрес. През последната седмица украинската войска си е върнала близо 38 квадратни километра територия.

Контранастъплението на Украйна против съветските сили е мъчно, поради противопехотни мини и други трудности, разяснява върховен боен представител на НАТО. Украинските войски напредват с " непълен триумф " на южния фланг в региона на Бахмут, Донецка област, както и покрай Бердянск и Мелитопол в Запорожка област.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР