Москва нарече събарянето на съветски паметници в Латвия като политика

...
Москва нарече събарянето на съветски паметници в Латвия като политика
Коментари Харесай

Москва нарече държавен вандализъм събарянето на съветски паметници в Латвия

Москва назова събарянето на руски монументи в Латвия като " политика на държавен вандализъм ", съобщи ДПА, като се базира на изказване на съветското външно министерство.

Външното министерство също по този начин извика посланика на балтийската страна. В изказването се споделя, че Москва счита, че " варварството " на Латвия е типично за " общата политика на възхваляване на нацизма " на латвийското държавно управление. Москва добави, че е допустимо да отвърне на Латвия с " асиметрични " способи, които " при всички случаи ще навредят на Рига ".

След като Русия нахлу в Украйна, Народното събрание на Латвия одобри резолюция, по силата на която всички обекти, прославящи тоталитарни режими, би трябвало да бъдат съборени до 15 ноември. Законът не визира надгробни монументи. За да бъде призната резолюцията, трябваше да бъдат направени ремонти на съглашение от 1994 година, подписано сред Русия и Латвия.

Законът беше признат, с цел да бъде съборен Паметникът на руската победа в столицата Рига, което се случи в края на август. През Втората международна война Латвия е окупирана както от хитлеристка Германия, по този начин и от Съветския съюз.

 

След войната балтийската страна срещу волята си става част от Съветския съюз до 1991 година. За множеството латвийци руските монументи са знак на окупацията на тяхната страна. Руското малцинство в страната обаче изпитва запаси във връзка с събарянето на паметниците.

Източник: Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР