Москва. Директорът на Центъра за геополитически изследвания на руския Институт

...
Москва. Директорът на Центъра за геополитически изследвания на руския Институт
Коментари Харесай

Руски експерт: Москва не трябва да си създава илюзии, че България ще стане съюзник въпреки изявленията на Радев

Москва. Директорът на Центъра за геополитически проучвания на съветския Институт за новаторско развиване Дмитрий Родионов в изявление пред онлайн изданието „ Рамблер “ оцени изявлението на президента на България Румен Радев, който назова Крим съветска територия. Според специалиста не е нужно да се основават илюзии, че София ще стане съдружник на Москва.

„ Радев не сподели нищо изключително. Всъщност той сподели нещото, което съгласно мен множеството здравомислещи политици на Запад схващат, само че не могат да кажат на глас. Тази формула е дефинирана най-добре от нашия непосредствен съдружник Александър Лукашенко, който сподели, че Крим де факто е Русия. Наистина е неуместно да се спори с това. Но ние доста добре разбираме, че когато някой западен политик каже, че Крим де факто е Русия, това не значи, че в бъдеще това ще бъде последвано от признание на Крим де юре. Това няма да стане, България няма да го направи.

България въпреки всичко е страна от Европейския съюз, страна от НАТО. Не бива да се чакат каквито и да било „ демарши “ от нейна страна, макар че президентът Радев е считан за „ проруски “ политик, който е рационален по отношение на Русия. Освен това би трябвало да се разбере, че в България няма безспорна президентска власт, всичко се взема решение от Народното събрание и държавното управление. Затова президентът на България е свободен да прави сходни изказвания, той е по-церемониален човек, носи по-малко отговорност.

С всичките ни исторически връзки, без значение, че в миналото сме ги спасявали от османското робство, че сме братя-славяни и всичко останало, дано си спомним, че България води война против нас на страната на Германия. И в Първата международна война, и във Втората международна война, а в този момент са член на НАТО. Ето за какво, даже да си представим, че там на власт ще пристигна прагматично, здравомислещо държавно управление, което ще има за цел да усъвършенства разговора с Москва, не трябва да си вършим илюзии, че България внезапно ще стане наш съдружник.

Има консенсус по отношение на признаването на Крим на Запад. Отделни хора може да кажат, че Крим де факто е Русия, само че нищо повече. Тоест да предприемете действителни стъпки, да се опитате да установите някакви бизнес връзки с Крим, да изпратите делегации там и по този начин нататък - за това към този момент на равнище Брюксел ще стартират закани и даже могат да одобряват някакви наказания.

И това, че Украйна стачкува, е разбираемо, Киев следи такива неща. Но Украйна не е декрет нито за България, нито за Европа. Никой, несъмнено, няма да обърне внимание на тези въпроси. Мисля, че до момента в който България или някоя друга страна не стартира на практика да признава Крим - да изпраща делегации там, да отваря представителства - те ще се скарат на някого, само че не доста “, счита политологът.

Както напомня „ Рамблер “, по-рано Румен Радев в хода на телевизионния спор с претендента за президент Анастас Герджиков съобщи, че Русия не може да бъде зложелател на България и сподели, че Крим е съветски. След това посланикът на България в Киев Костадин Коджабашев беше извикан в украинското външно министерство и му бе поискано опровергаване на думите на Радев за Крим.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР