Московска заяви намерение за създаването на открит в Православието, подтиквайки

...
Московска заяви намерение за създаването на открит в Православието, подтиквайки
Коментари Харесай

Московската патриаршия създава открит разкол в Православието

Московска съобщи желание за основаването на открит в Православието, подтиквайки всички църкви да се самоопределят в него. Московският патриарх Кирил маркира главните положения на новата съветска позиция в проповедта си за Богоявление по остарял жанр, която той произнесе от параклиса на своята резиденция.

Според новия църковен курс всички поместни църкви би трябвало да дефинират дали ще бъдат в евхаристийно общение с или с Константинополската патриаршия. Изборът да подкрепиш РПЦ се показва като избор на Православието, а евхаристийното общение с Вселенска (респ. Алексадрийската патриаршия, Гръцката и Кипърската църква) като отпадане от Бога в положение на „ безблагодатност “.
свързани новини7840на 05.03.20187500на 03.11.2018
Неопределено отношение към разногласието с Константинопол за Украйна, съгласно РПЦ, към този момент не е допустимо. Всички църкви би трябвало „ да размислят с кого да бъдат “. Ако не изберат РПЦ, т. е. православието, ще се трансфорат в „ нещо, лишено от берекет “, където ще „ има обряди, само че не и избавление “, написа църковният уебсайт " Двери ".

Досега Москва се опитваше да предотврати признаването на автокефалната Православна в Украйна, употребявайки разнообразни лостове за въздействие в средите на поместните църкви – те включваха неспоменаване на свещенодействие на предстоятели, липса на съслужение, делене на вътрешния епископат на поместните църкви на проруски и антируски, финансови тласъци и други

Досега всички тези ограничения оставаха едностранни, т. е. нито една поместна черква, в това число и Вселенската патриаршия, не предприе реципрочни ограничения по отношение на РПЦ. Всички предстоятели загатват Московския патр. Кирил на свещенодействие, евхаристийното общение не е прекъсвано.

Радикализирането на позиция стана ясно още в края на предходната година с решението за формиране на патриаршеска екзархия в юрисдикцията на Александрийската в Африка. В общественото оправдаване на този акт водеща концепция е, че Александрийската не просто се е включила към „ украинския ерес “, само че и е станала безблагодатна. Затова съветските структури в Африка би трябвало да се считат за „ плодородна “ опция на " отпадналата от Бога " Александрийска патриаршия.

Богоявленското слово на патр. Кирил, произнесено от неговата резиденция и представено от ТАСС, маркира главните тези, които РПЦ ще стартира през тази година в църковната си политика с другите поместни църкви, а точно:

„ Ние през днешния ден сме длъжни да се молим и за нашата Църква, и за всички православни църкви, тъй като посредством вселенската Православна на хората се предава божествената берекет – с цел да не могат никакви разколи, разделения, които непрекъснато сее врагът на човешкия жанр, да трансфорат една или друга в нещо лишено от божествената берекет. Ние знаем, че от Бога отстъпват и се лишават от Неговата берекет освен хора, само че даже и църкви.

Ето, и през днешния ден има заплаха, една част от под въздействие на външни могъщи сили, нямащи нищо общо с Църквата, да бъдат изумени от този грях, да се отделят от източника на безконечния живот и да се трансфорат в място, където има единствено обреди, само че не и избавление. Затова през днешния ден изключително призоваваме тези, които още размислят с кого да бъдат – с Църквата или с разкола.

Братя и сестри, това не е просто човешки избор, не е избор на място за живот, не е избор къде ще отидеш – наляво или надясно. Това е път към избавление или крах, тъй като пътят, който ни отклонява от едната света, съборна и апостолска Църква, ни лишава от Божията берекет “.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР