Мощно земетресение с магнитуд 7,8 удари Южна Турция и Северна

...
Мощно земетресение с магнитуд 7,8 удари Южна Турция и Северна
Коментари Харесай

Десетки загинали и стотици ранени след мощното земетресение в Турция

Мощно земетресение с магнитуд 7,8 удари Южна Турция и Северна Сирия рано в понеделник, събаряйки здания и предизвиквайки трескаво търсене на оживели измежду руините в градовете в региона. Най-малко 207 са починали, а стотици са ранени, като се чака броят им да нарасне, оповестява Associated Press.
  Мощното земетресение, което по данни на Геоложкия институт на Съединени американски щати е било с магнитуд 7,8, стана в 4.17 ч. (3.17 ч. българско време) през днешния ден край южния турски град Газиантеп, покрай границата със Сирия, на дълбочина от към 18 километра, показва DPA, представена от Българска телеграфна агенция. То бе последвано десетина минути по-късно от мощен второстепенен трус с магнитуд 6,7 на дълбочина от 9 километра.   Земетресението засегна Адана, Адъяман, Малатия, Кахраманмараш, Газиантеп, Шанлъурфа, Диарбекир, Адана, Адъяман, Малатия, Османие, Хатай и Килис.
 
BREAKING: Powerful 7.8 magnitude earthquake strikes southern Turkey, injuring multiple people; multiple fatalities expected.pic.twitter.com/qu8jwgvaIZ
— Dredre babb (@DredreBabb) February 6, 2023 В резултат на мощното земетресение над 100 души са починали в прилежаща Сирия по последни данни на управляващите, заяви Reuters, позовасйки се на държавната осведомителна организация САНА.   Тя заяви, че тези жертви са доказани в три провинции - граничните Алепо и Латакия, на север, както и в Хама, в централната част на страната.
Повечето от жертвите са в граничните провинции Алепо, Идлиб и Латакия.
Съединените щати са подготвени да дават помощ във връзка със земетресението в Турция и Сирия. Това се споделя в публикувано изказване на съветника на президента Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.   Съединени американски щати са надълбоко разтревожени от известията за разрушителното земетресение в Турция и Сирия. Готови сме да предоставим всяка нужна помощ. Президентът (Джо Байдън) разпореди на Американската организация за интернационално развиване (USAID) и други сътрудници на федералните управляващи да преценяват опциите на Съединените щати да реагират за допустимо най-голямо подпомагане на потърпевшите. Ще продължим деликатно да следим обстановката в тясна съгласуваност с държавното управление на Турция, уточни Съливан.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР