Мощите на Свети Патриарх Евтимий Търновски са изложени за поклонение

...
Мощите на Свети Патриарх Евтимий Търновски са изложени за поклонение
Коментари Харесай

Мощите на Св. Патриарх Евтимий са изложени за поклонение в София

Мощите на Свети Патриарх Евтимий Търновски са изложени за поклонение през днешния ден (20.10) в храма " Света Великомъченица Марина ", който се намира в двора на Софийската митрополия.

От 10:30 - 14:00 часа вярващите ще могат да се поклонят пред нетленните остатъци на последния български патриарх преди рухването на България под Османско господство през XIV век.

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще посрещне мощите, които идват от Бачковския манастир. Поклонението ще продължи близо 4 часа.

Духовното събитие е по отношение на решението на Светия синод, който разгласи публично, че откритите в Бачковската света обител през 1905 година мощи принадлежат на Свети Патриарх Евтимий Търновски.

В Патриаршеското и синодално обръщение архиереите на Българската православна черква приканиха да се прекратят разногласията и различията към достоверността на откритите преди повече от век мощи. В тази връзка Светият синод учреди нов празник в българския църковен календар - Прославление на Светите мощи на Свети Евтимий патриарх Търновски. Той ще се празнува публично на 22 октомври в Бачковския манастир. Началото на архиерейската света литургия е от 9:30 ч.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР