Мощите на Свети Георги идват у нас.С благословението на Негово

...
Мощите на Свети Георги идват у нас.С благословението на Негово
Коментари Харесай

Изцеляват болни! Посрещаме мощите на св. Георги, които вършат чудеса

Мощите на Свети Георги идват у нас.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Софийска епархия ще посрещне парченце от дясната ръка на св. великомъченик Георги Победоносец.
-->
Тя идва от храма " Св. вмчк Георги Победоносец ", гр. Нигрита край Серес (Северна Гърция), който особено е издигнат в негова чест и памет, прецизират от Софийската митрополия.

Светинята ще бъде посрещната на 26 април в старинния столичен храм " Св. София " от 16:30 ч. и ще остане за поклонение в България до 7 май. Поклонението ще се извърши както следва:

26 - 27 април - древен храм " Св. София " ;

28 - 30 април - храм " Св. Атанасий ", с. Горни Лозен;

1 - 3 май - Църногорски манастир " Св. св. Козма и Дамян " край с. Гигинци;

4 - 5 май - храм " Св. Петка ", гр. Брезник;

5 - 7 май - храм " Св. вмчк Георги ", гр. Перник

Св. Георги е измежду най-почитаните светци и от източните, и от западните християнски църкви, а също по този начин и в исляма. Според преданието светецът умира на 28 години в отбрана на своята религия.

" След неговото упокоение, при неговите мощи стартират да стават доста чудеса. Вярвам, че нашия български народ има потребност от тези чудеса ", съобщи пред Нова тв протойерей Васил Танев от столичния храм " Св. София ".

Историите за чудеса пред тези мощи са десетки и се описват от години. " Когато се покланяме на мощите, ние се покланяме на самите светии, за това и когато участват хората с религия, техните молебствия се чуват. Знам го от личен опит ", изясни иконом Константин Стойчев от храма " Св. Петка " в гр. Брезник.

" Приветствам Ви от храма " Свети Георги " в Нигрита, Гърция. Храмът ни има към 500-годишна история. Издигнат е в края на 15 век и в него има фрески от средата на 17 век с доста красива направа, както и фрески от 19 век. Най-ценното завещание, което съхраняваме в храма, с изключение на иконите от 14 век, са светите мощи (част от десницата) на свети великомъченик Георги Победоносец.

Присъствието на светите мощи е като наличие на самия свети Георги, и това го усещаме, тъй като свети Георги доста пъти ни е явявал лечебната си мощ.

Когато преди много години пристигна тук, плачейки, едно младо момиче на 20 години, което беше болно от рак на яйчниците, аз си спомних тропара на светията, в който се пее: " на пленниците бранител, а на немощните - доктор ". Казах й, че покровителят ни св. Георги е врач на заболяванията. Тя потегли за последния ядрено-магнитен резонанс. На другия ден вторият духовник идва да отвори храма и усеща, че вътре всичко ухае. И ме попита: " пръскал ли си с одеколон " - " не съм " - " не е възможно; целия храм благоухае ". Търсейки от кое място е аромата, стигнал до мястото, на което бяха мощите на св. Георги. Отворили шкафа и ароматът се разнесъл в близост, като че ли се излъчвал от самите мощи. Малко по-късно се обади момичето, което беше тук предходната вечер и ми сподели разгорещено: " Отче, прибирам се " - " Няма ли да се оперираш? " - " Не, Отче! Направихме през днешния ден проучването и то сподели, че на мястото, на което беше ракът, към този момент няма нищо! "

Тогава разбрахме, че с помощта на св. Георги момичето е излекувано.

Един различен чудноват факт, който преживяхме, беше предходната година по време на Kовида. Една жена, която пристигна да се поклони пред мощите, взе едно памуче с елей от кандилото на светеца и отиде в болничното заведение, с цел да помаже мъжа си, който беше в доста тежко положение. На другия ден й споделили, че мъжът й към този момент диша самичък, без кислороден уред, което доста изумило лекарите. И двамата смятаха, че намесата на светеца е помогнала за излекуването на индивида.

И една последна история. Преди няколко дни занесохме мощите за поклонение в северна Гърция. Хиляди хора пристигнаха да се поклонят. Там имаше едно дете с парализа. Свещеникът на храма, предложи на майката да докара детето и да се помолят на св. Георги. Дойде детето в количката и се повтори познатата за нас история - майката ни се обади, с цел да ни каже, че детето й най-сетне се е излекувало!

Това за нас, жителите на Нигрита и покрайнината, само че и за всички поклонници, укрепва обичта ни към светеца и кара вярата ни да пораства и да става още по-силна. Знаем, че в компликациите, с които се сблъскваме, имаме наоколо другар - свети великомъченик Георги, който е и другар на Бога и в парадайса седи до Него и се моли за нас, за вас и за целия свят. Благодатно поклонение и свети Георги да закриля и да пази всички ни! ", написа отец Гергиос Келембекис от едноименния храм в Нигрита.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР