Моряците от кораба „Царевна” пристигнаха на родна земя. Те бяха

...
Моряците от кораба „Царевна” пристигнаха на родна земя. Те бяха
Коментари Харесай

Моряците от „Царевна” кацнаха на родна земя: Руснаците се грижеха за нас много добре

Моряците от кораба „ Царевна” дойдоха на родна земя. Те бяха прибрани с държавния аероплан. Машината кацна на Лещите Варна. Близките на моряците ги посрещнаха още на пистата.

На летището пристигна и министър-председателят Кирил Петков, съпроводен от министъра на външните работи Теодора Генчовска.

14 български жители и един жител на Украйна, ученик на българското военноморско учебно заведение, бяха евакуирани от пристанището на Мариупол.

Петима от моряците останаха на борда на кораба по лично предпочитание, в това число капитанът. Трима от тях са български жители, а двама - украински.

Пръв от самолета слезе министър председателят Кирил Петков, който очевидно поради медиите се беше качил в самолета след неговото кацане, само че се появи пръв на стълбичката.

След него се появиха и моряците, които бяха посрещнати от околните си.

„ Искам да разглася положителната вест, че нашите моряци са назад в България. Радвам се, че ги посрещнахме. Сега са със своите фамилии живи и здрави. Искам да благодаря на всички, които участваха в координацията – Министерство на външните работи, всички институции, които бях от тази задача. Сега фокусът ни е към другия транспортен съд – този в Черноморск”, съобщи министър председателят Кирил Петков.

Външният министър Теодора Генчовска увери, че страната е в непрекъсната връзка с капитана на „ Царевна”.

Капитанът остава на борда, до момента в който самият транспортен съд може да излезе. Той не желае да напусне кораба като един същински капитан, изясни министър председателят.

Моряците в " Рожен " също са изявили предпочитание да се изтеглят тогава, когато може и корабът да излезе от водите на Черноморск.

" Надяваме се на наследник кулоар като в Черноморск обстановката не е толкоз динамична. Призовавам медиите за правилно отразяване на информацията, тъй като всяка дезинформация въздейства на напъните по евакуацията им. " - сподели Теодора Генчовска.

Тя добави, че интервенцията по извеждането на моряците от " Царевна " е координирана напълно от българското държавно управление като не е имало публична връзка с представители на самообявилата се Донецка национална република. " По никакъв метод не е имало връзка с т.нар Донецка национална република. Няма по какъв начин да е имало такава ", акцентира външният министър Теодора Генчовска,

Кирил Петков добави, че на два пъти е имало опция за посрещането на моряците от другата страна на оградата на пристанището в Мариупол, само че капитанът е решил, че е рисково.

" Това, че се стигна дотук – това е въпрос на дипломатически диалози и с двете страни - Русия и Украйна, тъй че ние имахме опция в зависимостх от това коя страна вземе превес на пристанището, да споделяме с нея. В случая това беше Русия. " - сподели Петков.

" Имахме пряк контакт и с съветската, и с украинска страна ", посочи министър председателят. " Бяхме в ежедневна връзка с капитана. Бяхме подготвени, без значение кой има превес на пристанището... Държахме всички варианти отворени, тъй като най-важното бе да се подсигурява здравето на моряците ", сподели още Петков. Той не можа да даде подробна информация за евакуацията, тъй като съставлява класифицирана информация.

Най-страшното бяха бомбите и снарядите като на кораба имаше и пробойна. " - описа един от моряците.

Евакуираните описаха пред медиите, че по кораба има нанесени вреди. Сами са излезли от кораба и оттова са посрещнати от бойци, които са ги приели доста добре, качили са ги на рейс и са ги закарали в хотел в Донецк и оттова - в Ростов на Дон. Моряците обявиха, че не са сигурни коя страна са представлявали бойците, които са ги екскортирали, допускат, че е Русия.

" Руснаците ни одобриха ни доста добре, изтеглиха ни и ни закараха в Донецк. Оттам в Ростов на Дон и оттова в Сочи ", сподели пред кореспонденти моряк от кораба.

Моряците споделиха, че имат снимани видеа от премеждията си и някой ден ще ги покажат.

Собственикът на кораба Даниел Стефанов съобщи, че всички корабособственици на блокирани кораби в Мариупол са били в контакт с Русия, Украйна и Турция като медиатор, с цел да се реши въпроса със синия кулоар, само че това е доста комплицирано. По кораба има вреди, само че от компанията се надяват, че плавателният съд ще може да се прибере на личен ход. За задачата ще е належащо на борда му да се качи спомагателен екипаж.

Хората, останали на кораба, имат задоволително ресурси от храна и вода. " Когато те пожелаят, могат да бъдат евакуирани. Аз се гордея извънредно доста с моя капитан. Имаме вреди по кораба – от шрпапнели и осколки, само че не са толкоз съществени. Надяваме се, че когато е безвредно, ще бъде изведен кораба ", сподели Стефанов.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР