Мортадела представлява популярен салам, който се произвежда по доказана рецепта.

...
Мортадела представлява популярен салам, който се произвежда по доказана рецепта.
Коментари Харесай

Мортадела

Мортадела съставлява известен колбас, който се създава по потвърдена рецепта. Мортаделата е необятно публикувана в северните и централните лимити на Италия и по-конкретно в град Болоня. За изработката на продукта се употребява единствено отбрано свинско месо, което се обработва деликатно. То се смесва с маслини и чушки, овкусява се с черен пипер, бял пипер, червен пипер, кориандър, мирта, индийско орехче и други подправки.

Известни са и разновидности на колбаса, при които се употребяват пуешко и говеждо месо. Разбира се, в комерсиалните вериги към този момент могат да бъдат открити и безчет фалшификати на този месен артикул, тъй че техния състав сигурно ще участват и не толкоз качествени съставни елементи.

През годините италианският колбас е станал известен и оттатък родината си и през днешния ден се среща в Съединени американски щати, Русия, Испания, Португалия, Аржентина, Боливия, Перу, Еквадор, Чили, Колумбия, Венецуела, Уругвай, Пуерто Рико. Хранителният артикул е мощно публикуван и в Европа. Освен в България, е създаван още в Румъния, Унгария, Сърбия, Словения, Полша, Македония. Оказва се, че мортадела похапват още жителите на Обединените арабски емирства, Израел, Йордания, Катар, Саудитска Арабия, Египет и др.

Състав на мортадела

Мортадела е източник на мононенаситени мастни киселини. Същият съставен елемент се съдържа и в зехтина. Освен това колбасът е източник на натрий, калий, мед, цинк, калций, фосфор, магнезий, селен, вода, протеини и въглехидрати. В състава на месния артикул се съдържат още витамин В1, витамин В2, витамин В3, витамин В4, витамин В6, витамин В12, витамин D12, витамин Е, витамин К и др.

История на мортадела

 Парче Мортадела

Този вкусен салам, който е незаменима част от закуската на редица нации, има остаряла история, датираща опреди седем епохи. По това време месарите в Болоня чествали основаването на личното си съдружие. За да отбележат уместно събитието те решили да употребяват нов метод за преправяне на свинско месо. Така се появила и мортаделата. Саламът бил кръстен на нещо като хаванче, което се употребило в Средновековието за мелене на месото. Този апарат се наричал Mortarium.

Той участвал и на логото на сдружението на месарите в Болоня. Мортаделата стана причина организацията да стане още по-популярна, а самия салам да стартира да се разпространява освен в цяла Италия, ами и в чужбина. Смята се, че прошареният италиански колбас става изключително прочут през втората половина на седемнадесети век, когато бива публикуван декрет на италиански аристократ.

В него ясно се показва по какъв метод би трябвало да се подготвя продукта, какво месо да се влага в него и други детайлности, свързани с технологията по производството на салама. Въпросният документ може да се приема за най-стария документ за качество на колбаса.

И без значение че множеството хората считат, че мортаделата е почнала да се създава през четиринадесети век, съществува легенда, която споделя по какъв начин първият първообраз на актуалния италиански колбас се е приготвял по римско време. Според същата легенда в него се е влагал благоуханен шубрак, наименуван myrtatum. На този шубрак бил наименуван и месния артикул.

Производство на мортадела

Както към този момент споменахме, истинската мортадела се създава по технология, съхранила се в продължение на епохи. По тази причина приготвянето на салама изисква време, старания и несъмнено, доста самообладание.

 Мортадела и Моцарела

Производственият развой започва с сортиране на качествено свинско месо. Освен месо в колбаса участва и сланина. Първо обаче се обработват частите месо, като смилането се реализира при температура от 8 до 10 градуса. Ако стойностите на температурата се повишат, има действителна заплаха качеството на получения салам да се намали.

Раздробяването на месото се реализира на три стадия. През първия имаме по-грубо смляна примес, а по-късно към този момент се получава напълно гладка субстанция, с розовеещо обагряне. След това идва ред за обработването на сланината. Малката детайлност тук е, че тя се сортира единствено от гърба и гушата на прасето. Обработва се при температура от 0 градуса и се трансформира в кубчета. Те биват измити при по-висока температура от порядъка на 45 градуса. После се прави още едно измиване на материала, само че този път при по-ниска температура.

След това месото и сланината се размесват и се поставят всички подправки за овкусяването и други растителни съставни елементи. Всичко това се цялостни в свински (или други) вътрешности и се подлага на термична обработка. Готвенето се реализира на печки със изсъхнал въздух, като температурата не надвишава 100 градуса. Самото готвене може да продължи до 24 часа, ето за какво не е по никакъв начин лесна задача. След като саламът е подготвен, той се измива със студена вода и най-после се слага във фризер или камера.

Мортадела в кулинарията

Неустоимият уравновесен усет на мортадела, както и примамливото ѝ благоухание, трансформират салама в наложителен детайл от трапезата на мнозина. Разбира се, измежду другите нации съществуват разнородни способи за приложимост на италианския колбас. Най-често той се ползва в сандвичи с чабата, където се съчетава с домати, краставици, маруля, сирене, кашкавал, чушки, варено яйце.

Овкусява се всячески, само че най-често с майонеза, кетчуп и горчица. Освен в сандвичи този колбас се използва, нарязан на дребни късчета, в пици, лазаня, спагети, макарони и други Една качествена мортадела може да се употребява и като добавка на бяло или алено вино /шенин блан, пино мьоние, каберне фран, небиоло и др/. Достатъчно е просто да се нареже на тънки филийки и да се сервира в подобаваща паница.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР