Морският лед на Антарктида за втора поредна година счупи рекорда

...
Морският лед на Антарктида за втора поредна година счупи рекорда
Коментари Харесай

Рекорд за топене: Антарктическият морски лед намалява значително


Морският лед на Антарктида за втора поредна година счупи върха за размразяване, освен това още преди края на лятото, оповестява Франс прес.

Сега към континента има по-малко морски лед, от както се води статистика за количеството му.

Според американския Национален център за данни за снега и леда (NSIDC) на 13 февруари площта на морския лед към континента на Южния полюс е била 1,91 млн. кв. км. Това е най-ниската степен, записана от началото на сателитните измервания през 1978 година

Предишният връх е подложен през февруари 2022 година, а тогава площта на лед в Антарктическия океан, за първи път спадна под 2 млн. кв. км.

През последните 40 години обаче междинното количество на антарктическия морски лед, което се резервира в разгара на лятото, остава устойчиво, за разлика от морския лед на Гренландия и Арктика, където световното стопляне предизвиква повече размразяване.

Антарктическият цикъл - размразяване през лятото, възобновяване през зимата, претърпява основни годишни съмнения. Повишеното размразяване обаче, което се следи от 2016 година, поражда опасения, че за първи път се следи забележителна низходяща наклонност.

Топенето на морския лед няма неотложно влияние върху морското ниво, тъй като той се образува от заледяване на солена вода, която към този момент е налична в океана.

Липсата на морски лед в огромна част от антарктическото крайбрежие излага ледените бариери, граничещи с ледената шапка, на талази и по-високи температури, предизвестяват от NSIDC.

Ледената шапка, която покрива Антарктида, се следи деликатно от учените, защото съдържа задоволително количество вода, с цел да провокира пагубно повишаване на морското ниво, в случай че се разтопи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР