Морските пристанища Мариупол и Бердянск в Украйна работят в нормален

...
Морските пристанища Мариупол и Бердянск в Украйна работят в нормален
Коментари Харесай

Шойгу: Пристанищата Мариупол и Бердянск са готови да товарят зърно, открит е пътят по суша към Крим

Морските пристанища Мариупол и Бердянск в Украйна работят в естествен режим и са подготвени да товарят зърно. Това съобщи министърът на защитата Русия на Сергей Шойгу.

" Разминирането на пристанището в Мариупол е приключено, то работи в естествен режим и към този момент приема първите товарни кораби. Роботи обикновено и пристанището в Бердянск. По предписание на висшия главнокомандващ сме подготвени за товарене на зърно в тези портове ", съобщи Шойгу.

В Мариупол поетапно се възвръщат водоснабдяването и електроснабдяването на жилищните квартали, разчистват се улиците, действат първите обществени обекти, изясни министърът.

" Продължава разминирането. Проверени са общо 3000 хектара, обезвредени са съвсем 15 000 взривоопасни предмета. Напълно почистени от мини са териториите на завода " Азовстал ", в това число подземните му уреди ", посочи Шойгу.

Возобновлена беспрепятственная подача воды по Северо-крымскому каналу на Крымский полуостров.

Запорожката атомна електростанция (най-голямата в Европа) се намира под контрола на съветските военни и работи в естествен режим.

Продължава и непрекъсната работа на 33 въглищни мини, две нефтени и 14 газови залежи, които минаха под контрола на Луганската и Донецката Народни Републики в хода на специфичната военна интервенция.

На освободените територии са съсредоточени 57% от мощностите на металургичната индустрия на Украйна, акцентира Шойгу.

Открит е сухопътният автомаршрут към Крим. Със взаимните старания на министерството на защитата и съветските жп линии са основани условия за пълностоен трафик сред Русия, Донбас, Украйна и Крим по шест железопътни сектора, изясни министърът.

" Отстъпвайки, украинските националисти се стремят да нанесат оптимални вреди на тези браншове на стопанската система. На собствен ред съветските военни, освобождавайки Донбас, вземат тези обекти под своя отбрана, като по този метод резервират капацитета за развиване на стопанската система на района ", изясни Шойгу.

Министърът на защитата добави, че съюзните сили на РФ и Донбаските републики са освободили забележителна част от територята на двете републики.

" Освободена е забележителна част от ДНР и ЛНР по левия бряг на Северски Донец, включително градовете Красный Лиман и Святогорск, както и 15 други обитаеми пункта ", изясни той.

Министърът съобщи и че са изцяло освободени жилищните квартали на Северодонецк.

" Продължава вземането под надзор на промишлената зона и най-близките обитаеми пунктове. Развива се настъплението на попасненското направление. Към днешния ден е освободена 97% от територията на Луганската национална република ", посочи Шойгу.

Общият брой на пленените украински военни е достигнал 6489 души, изясни още министърът на защитата.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР