Морската ни столица Варна изпреварва реалната ни столица София в

...
Морската ни столица Варна изпреварва реалната ни столица София в
Коментари Харесай

Варна е по-добър град за живот от София според престижна класация

Морската ни столица Варна изпреварва действителната ни столица София в една от международните ранглисти за качество на живот, която се обновява два пъти в годината. Става въпрос за класацията на уеб страницата Numbeo, в която влизат над 200 градове и която се изготвя на база 9 критерия от потребителите на уеб страницата.
Оказва се, че Варна е на 142-во място от 226 градове в последното към този момент издание на класацията - тъкмо след Ню Йорк. За съпоставяне София се класира 18 места по-назад - чак на 160-то място, написа в. " 24 часа ".
И въпреки София да е зад Варна, в действителност столицата ни е пред градове-емблеми на човешката цивилизация като да вземем за пример Рим, Лондон, Париж, Москва, както и пред столиците на няколко балкански и източноевропейски страни - Атина, която е едно място по-назад, Букурещ, Белград, Будапеща.
София получава положителни оценки във връзка с трафика и дребния престой в тапи спрямо други огромни международни градове, което надали се покрива с мнението на доста живущи в столицата. Оказва се и, че за качеството на опазването на здравето, степента на сигурността, цените на парцелите, финансовия стандарт на стоките и услугите оценките също са положителни, като по тези критерии София стига даже до 25-то - 30-то място. Но оценката за чистотата на въздуха е доста неприятна и това най-много способства за цялостното класиране.
Именно в чистотата на въздуха Варна е по-напред, което дефинира и успеха ѝ над София в класацията. Иначе по другите съществени критерии нещата са много сравними.
Пловдив, който до предходната година също присъстваше в тази ранглиста, този път е изпаднал от нея.
В първата десетка на класацията участват единствено австралийски, американски и швейцарски градове. На първо място е столицата на Австралия Канбера, а в топ 10 са още Аделаида, Брисбън, новозеландската столица Уелингтън, също по този начин Цюрих и Айндховен. Всички те имат равни на София или даже по-лоши резултати по критерия престой в тапи, само че по всички останали имат доста по-високи оценки.
Освен Айндховен другите европейски градове на челни места са Копенхаген и Виена.
Иначе най-скъп град за живеене в света продължава да е Ню Йорк, следван от Токио и Лондон.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР