Морската лястовица и пираните са сред най – интересните обитатели

...
Морската лястовица и пираните са сред най – интересните обитатели
Коментари Харесай

Морска лястовица и пирани сред обитателите на Аквариума във Варна

Морската лястовица и пираните са измежду най – забавните жители на Аквариума във Варна, които притеглят любопитни гости. Тези два типа риби са единствено дребна част от сбирката, която се обитава в постройката на на най – остарелия морски институт във Варна. Впечатляващото здание в Морската градина е издигнато преди повече от 100 години. Експозицията от живи и препарирани водни жители притегли огромен интерес в днешния ден, когато се отбелязва Деня на морето, видя кореспондент на Moreto.net. Още с отварянето на Аквариума дребни и огромни пожелаха да видят от близко рибите и изложбените зали.

Институтът по рибни запаси е основан е през 1932 година като „ Морска биологична станция с Аквариум ”. Към него работи Аквариум – Варна. Той включва две изложбени зали и аквариумна част.

В зала Хидробиология може да се видят представители на така наречен зообентос (организми, живеещи на морското дъно и в придънните води); както и огромно многообразие от черупки на мекотели и ракообразни от Световния океан. В същата зала са изложени диафонизирани препарати на морски и земноводни организми - посредством този способ, тъканите се третират с багрила, което разрешава да се прегледа вътрешната конструкция на животните.

В зала Ихтиология посетителите получават информация за морфологичните и анатомични особености на рибите. На място могат да се видят и препарирани морски бозайници - делфин и тюлен. Повечето от тези екземпляри имат освен научно, само че и историческо значение. Пример за това е последният представител от типа тюлен-монах (вече липсващ от нашето море), препариран през далечната 1979 година. В експозицията са включени и препарирани екземпляри морски птици - чайка, корморан, морски орел. Нито едно животно не е потърпевшо, с цел да попадне в експозицията.

Аквариумната част включва екзотични риби, измежду които може да се видят типове, населяващи южните морета и кораловите рифове. Те впечатляват с ярки цветове и необикновени форми. Интересен жител е мексиканската амбистома – воден саламандър. Представени са още сладководни риби, населяващи реките и езерата, както и типове, обитаващи както сладки, по този начин и солени води някои типове есетрови риби, които прекарват част от живота си в морето, само че за хвърлянето на хайвера си навлизат в река Дунав). Специално място е отделено и на небезизвестните пирани. Сред черноморските риби е любопитно да се следи морската лястовица, която „ върви “ по дъното с дългите си израстъци, ситуирани под гръдните перки. Могат да се видят още скорпид (една от отровните типове в Черно море), погалвам, лефер, морски врани и др.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР