Морковите са полезни и със сигурност заслужават място на нашата

...
Морковите са полезни и със сигурност заслужават място на нашата
Коментари Харесай

7 причини защо морковите са полезни за здравето

Морковите са потребни и сигурно заслужават място на нашата софра. Нека видим защо.

Морковите могат да бъдат оранжеви, жълти, лилави, бели или червени, само че без значение от цвета им, те са потребни за здравето. Най-широко публикувани са оранжевите моркови с леко блудкав усет, които произлизат от Холандия и стартират да се отглеждат към 16ти век. Тези вкусни зеленчуци, дружно с пащърнака, копъра, магданоза и кимиона, принадлежат към семейство  Umbelliferae  (наречено по този начин поради цветовете на растенията, напомнящи чадърче).

Витамин А и бета-каротин

Един приблизително огромен морков (около 75 грама) обезпечава впечатляващите 210% от целесъобразния дневен банкет на витамин А. Този витамин играе значима роля за поддържането на здрава имунна система, зрение, репродуктивни качества, клетъчни функционалности и разтегливост на кожата. В царството на растенията само сладките картофи са по-богати на витамин А от морковите. Морковите са превъзходен източник на провитамин А, съдържащ прекурсор на витамин А под формата на каротеноиди. Основният провитамин А каротеноид е бета-каротина, макар че алфа-каротина и бета-криптоксантина също играят значима роля. Организмът ни трансформира тези детайли във витамин А, който по-късно се преработва в ретиноева киселина (активната форма на витамина), посредством която се реализират значими биологични функционалности.

Антиокидант

Антиоксидантите предотвратяват увреждането на клетките в резултат на окислителни процеси, протичащи в организма. Морковите съдържат разнообразни антиоксиданти, всеки от които има своя неповторима защитна функционалност. Бета-каротинът е най-често срещаният антиоксидант, изключително в оранжевите моркови. Други антиоксиданти, които се съдържат в морковите са алфа-каротин, лутеин, кафеена киселина, кумарова киселина, ферулинова киселина и антоцианидини. Това значи, че който и вид моркови да изберете, той сигурно ще обезпечи на организма ви огромна доза антиоксиданти.

„ Яжте моркови, с цел да виждате в тъмното ”?

Сигурно като деца сте чували да ви споделят, че в случай че ядете доста моркови ще започнете да виждате като котките в тъмното. Изглежда този мит се е появил по време на Втората международна война. Британската преса разгласява публикация за Джон „ Котешки очи ” Кънингам, водач на изтребител, съгласно която той можел да вижда идеално през нощта, тъй като ядял моркови. Тази „ вест ” придобила такава известност, че хората почнали да ядат повече моркови, вярвайки, че по този начин ще могат да виждат на мрачно при честите прекъсвания на тока по това време. Оказва се, че историята била измислена, с цел да прикрие обстоятелството, че британците разполагали с нов тип радари, които им помагали да локализират бомбардировачите.

Полезни ли са морковите за очите?

Виждането в тъмното може и да е мит, само че въпреки всичко правилно ли е, че морковите са потребни за очите? Според whfoods.com…

„ Учени от института Джулс Щайн към Калифорнийския университет в Лос Анджелис са открили, че дами, които ядат моркови най-малко два пъти седмично страдат по-рядко от глаукома спрямо дами, които употребяват моркови по-рядко от един път седмично. ”

Различни проучвания демонстрират, че влошеното зрение заради дефицита на витамин А, може да се усъвършенства, в случай че се усили приемът на този витамин. Освен това е известно, че витамин А играе значима роля като съставен елемент на родопсина (протеин, които всмуква светлината в рецепторите на ретината) и като поддържа действието на роговицата и конюктивната мембрана. Имаме доста учредения да считаме, че морковите в действителност са потребни за очите.

Укрепване на сърдечносъдовата система

Най-често изучаваните здравословни изгоди от морковите наподобява са свързани със сърдечносъдовата система. Десетгодишно изследване в Холандия демонстрира, че хора, които ядат моркови всеки ден имат доста по-нисък риск от развиване на сърдечно-съдови болести. Смята се, че това се дължи на защитната роля на антиоксидантите, които се съдържат в морковите.

Намаляване на риска от рак на простатата

Според EuropeanJournalofNutrition разнообразни проучвания демонстрират, че мъже, които постоянно употребяват моркови, е по-малко евентуално да се разболеят от рак на простатата. Смята се, че това се дължи на високите равнища на каротеноиди.

Изберете био

Органичните моркови съвсем постоянно са по-добри на усет, по-богати на хранителни субстанции и не са били пръскани с нездравословни пестициди. Концентрацията на потребни субстанции е най-висока тъкмо под външната обвивка, по тази причина постоянно когато имате опция си купувайте органични и единствено ги измивайте без да ги белите.

Източник: Organichno.com

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР