Morgan Stanley предупреждават, че валутният курс дори може да надмине

...
Morgan Stanley предупреждават, че валутният курс дори може да надмине
Коментари Харесай

Експерти очакват паритет между еврото и паунда в близко бъдеще

Morgan Stanley предизвестяват, че валутният курс даже може да надмине паритет.

Още по тематиката
Предложенията включват общ бюджет и финансов министър, Европейски валутен фонд и завършването на банковия съюз
14 авг 2017
Париж национализира краткотрайно корабостроителницата STX France, вместо да разреши на италианска компания да я придобие
4 авг 2017
Растежът на Брутният вътрешен продукт и вложенията ще продължат да се забавят
4 авг 2017 1 авг 2017
Тя би трябвало да се резервира до постигане на целевата инфлация
31 юли 2017

Близо три години откакто Международният валутен фонд предизвести, че паундът е надценен, той е рекордно близо до паритет с еврото. От 2014 година до момента английската лира е изгубила съвсем една четвърт от цената си по отношение на еврото под натиска на политическата конюнктура и на провежданата от Bank of England (BoE) експанзивна парична политика. От другата страна на валутния курс постоянният напредък в стопанската система на еврозоната през последните месеци и подобряването на положението на банките в съюза също работят за достигането на съответствие 1 към 1, написа Financial Times.

Лятото се оказа неспокойно

Сериозните придвижвания на главните валути обаче основават рекордно висока интензивност на валутния пазар, който е обичайно спокоен през лятото. Паундът е изгубил над 6% от цената си по отношение на единната европейска валута от началото на годината, 2% от които единствено през юли и нови десети от % от началото на август. В петък еврото доближи най-високото си равнище по отношение на паунда от октомври насам при цена от над 91 пенса за едно евро, а при започване на тази седмица възходът му продължи.

Пореден удар върху цената на паунда пристигна след съвещанието на BoE по-рано този месец, когато регулаторът не сподели признаци, че се готви да увеличи главния лихвен %, занижен до рекордно ниските 0.25% след референдума за Brexit. От BoE чакат Англия да напусне Европейски Съюз, запазвайки достъпа си до единния пазар, само че натрупващата се политическа неустановеност към събитието е причина регулаторът да подхожда внимателно, оставяйки лихвите без смяна.

" Все още имаме релативно песимистични упования към представянето на паунда през втората половина на годината ", споделя Елза Линьос - началник на отдела за търговия с валути в RBC Capital Markets. " На процедура резултатът на валутния курс върху инфлацията стартира да се демонстрира, само че изгодите за износа са едвам забележими ", добавя тя. В резултат на това второто полугодие ще бъде още по-предизвикателно за стопанската система на Англия.

Американската капиталова банка Morgan Stanley предвижда паундът да се намали до 1.02 за евро в края на март следващата година, което е спад с 12% по отношение на сегашните равнища, до момента в който английската банка HSBC чака паритет сред двете валути до края на годината.

1:0 за еврото

От своя страна еврото се показва все по-добре. Съмненията към стабилността на Европейския съюз бяха заличени от изборите в редица европейски страни, най-вече с избора на Еманюел Макрон за президент във Франция. Сериозна поддръжка единната валута получи и от икономическите индикатори на страните в еврозоната през последните месеци. Базовата инфлация в Германия доближи 1.7% за първи път от 2008 година, а процентното нарастване на Брутният вътрешен продукт на еврозоната доближи най-високата си стойност на годишна база от 2011 година насам. Възходящият тренд на еврото убеждава от ден на ден вложители да заложат на единната валута като запас и да изоставят позициите си на прекомерно волатилните пазари на първични материали и акции, с помощта на което някои анализатори даже предвиждат превръщане на обменния курс в интерес на еврото след 2018 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР