Моретата от двете страни на Истанбул може да си окажат

...
Моретата от двете страни на Истанбул може да си окажат
Коментари Харесай

Истанбул е пред водна криза

Моретата от двете страни на Истанбул може да си окажат единствената вода, която градът ще може да види в близко бъдеще, защото равнищата на водата в язовирите, захранващи основната мрежа, в този момент са изправени пред сериозен риск, оповестява в. „ Сабах ”.
Валежите не са покрай равнищата от предходни години, а за снеговалежите напряко не заслужава да се приказва. Липсата на превалявания през януари води до проблеми за язовирите, чиито междинни равнища на водата са намалели до 19,79% към 4 януари, най-ниското през последните 15 години, съобщи БГНЕС.
 Открили нов документ за залавянето на Васил Левски в Истанбул Открили нов документ за залавянето на Васил Левски в Истанбул
Нов документ за залавянето на Апостола на свободата Васил Левски беше открит в Османския списък в Истанбул. Той е бил издирен в края на...
Данните от Истанбулската администрация за ВиК (ISKI) демонстрират, че равнищата на водата варират под 30%. „ Сазлъдере ” има най-ниското равнище от 5,33%, до момента в който язовир „ Дарлик ” има най-високо равнище от 46,46%. Другите са приблизително сред 21% и 29%.
Язовирите и водоемите, обслужващи потребностите за вода на повече от 15 милиона души в града, имат потенциал да акумулират 868,6 милиона кубически метра вода, а сега насъбраната вода е някъде към 166 милиона кубически метра. То е рисково равнище за град, където през зимата се употребяват приблизително 2,8 милиона кубически метра вода на ден.
Недостигът на вода принуждава към пренасочване на вода от далечни източници. През 2020 година водоснабдяването на града значително разчиташе на Йешълчай и Мелен, две реки източно от Истанбул. Въпреки че управляващите успокояват опасенията за вероятно спиране на снабдяването по водопреносната мрежа, данните от последните години демонстрират неизбежна рецесия. Например на 4 януари 2020 година равнището на водата в язовирите беше 39,02%, а на същата дата през 2019 година - 83,25%.
Липсата на превалявания, която провокира водни главоболия за Истанбул, се дължи главно на климатичните промени, които засегнаха вътрешните водни басейни в цялата страна през предходната година. Експерт сподели, че изменението на климата единствено утежнява съществуващия проблем: по-голямото търсене на вода, обвързвано с възходящото население. Истанбул, финансов и търговски център на Турция, който е бил привлекателен център за милиони през цялата си история, има безконечна наклонност на повишаване на популацията.
 Кметът на Истанбул желае блокиране за ограничение на ковид Кметът на Истанбул желае блокиране за ограничение на ковид
Истанбул среща компликации с слагането под надзор на ковид. Поради разрастването на случаите на болест кметът на града прикани...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР