Мораториумът върху цените на тока, парното и водата трябва да

...
Мораториумът върху цените на тока, парното и водата трябва да
Коментари Харесай

Иван Хиновски: "Газпром" си търси нов доставчик у нас

Мораториумът върху цените на тока, парното и водата би трябвало да падне допустимо най-скоро. Ефектът от него, даже и да се забави, ще бъде отрицателен. Това сподели енергийният специалист Иван Хиновски в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

Ако бъде приложено последното решение на КЕВР и понижение на Данък добавена стойност, топлинната сила ще се увеличи с 11%, а токът ще нарастне с 1,5%.

Според информация на Иван Хиновски, съветският газов снабдител „ Газпром " сега води договаряния с друго сдружение у нас, което да продава синьо гориво вместо „ Булгаргаз ". Това съгласно него значи, че „ Газпром " няма да подписва повече дълготрайни контракти с „ Булгаргаз ".

„ За мен е притеснително, че „ Булгаргаз " се готви да предлага главните си количества на газовата борса посредством свое комерсиално сдружение. То ще търгува съветски газ на нашата газова борса. Тогава компанията няма да носи дълготрайните контракти с „ Газпром ", а ще бъде едно нормално комерсиално сдружение ", изясни Хиновски.

Експертът разяснява и проблема с „ Топлофикацията София " и нейното тежко финансово положение. „ Трябва да бъде ясно на всички, че Топлофикация София е стратегическо сдружение, обвързвано със сигурността на София. Спирането му би било апокалипсис в столицата. Няма задоволително мощности, които да компенсират загубата на топлинната сила. Електрическите мрежи няма да устоят ", съобщи енергийният специалист.

Той бе безапелационен, че общинското сдружение „ Топлофикация София " има потребност от съществени промени, с цел да се усъвършенства успеваемостта на работата му.

Хиновски разяснява и опцията за прекъсване на съветския газ към Европа. По думите му, това е малко евентуално, тъй като Русия сега понижава със своите доставки общите цени в Европа.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР