Мораториумът срещу лекарствата е несправедлив, незаконен, противоконституционен, защото лишава българските

...
Мораториумът срещу лекарствата е несправедлив, незаконен, противоконституционен, защото лишава българските
Коментари Харесай

Клисарова: Мораториумът срещу лекарствата е несправедлив и незаконен

Мораториумът против медикаментите е неправдив, противозаконен, противоконституционен, тъй като лишава българските жители от достъп до качествено лекуване, а всеки има право на съответно и тъкмо лекуване. Това сподели в студиото на " Денят стартира " депутатът от Българска социалистическа партия проф. Анелия Клисарова. Тя добави, че средствата за новаторски медикаменти няма по какъв начин да нарушат бюджета на НЗОК.

Мораториум върху новаторските медикаменти лишава от развиване медицината, а би трябвало да се подкрепяме развиването, нито едно държавно управление до в този момент не е прилагало сходен мораториум. А прогнозите са, че сред 24 и 25 милиона лв. ще трябват за новаторски медикаменти, това са до 4 % от общия бюджет на касата, с което няма да се наруши салдото, не трябва да се опълчват и пациенти, уточни тя.

Тя бе безапелационна и че пациентите не трябва да се възприемат като метод за печелене на пари и означи, че не всчики лекари взимат пари под масата.

Но има доста нерегламентирани заплащания в системата, разяснява Клисарова.

За да няма нарушавания, би трябвало да има надзор, нужни са здравна карта и електронно опазване на здравето, само че има липса на последователност, добави тя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР