Moody`s Investors Service повиши перспективата за кредитния рейтинг на България

...
Moody`s Investors Service повиши перспективата за кредитния рейтинг на България
Коментари Харесай

Moody`s повиши перспективата за кредитния рейтинг на България на положителна

Moody`s Investors Service увеличи вероятността за кредитния рейтинг на България от постоянна на позитивна и удостовери дълготрайния рейтинг на страната в задгранична и локална валута Baa2, оповестиха от Министерството на финансите.

Положителната смяна отразява мощната фискална позиция и удобните вероятности пред икономическия напредък. Запазването на кредитния рейтинг на Baa2 регистрира салдото сред позитивното фискално и макроикономическо развиване, както и декларираната подготвеност за присъединение към еврозоната и съществуващите провокации пред страната, произлизащи от отрицателните демографски трендове и съществуването на недостатъци в някои области на политиката.

Агенцията подчертава върху подобряващите се фискални индикатори и провежданата поредна и благоразумна политика. През последните години България се характеризира с възходящи бюджетни остатъци, устойчиво понижение на държавния дълг, усъвършенстване в кредитоспособността, забележителен фискален запас и позитивно въздействие на пенсионната промяна върху фискалната резистентност.

Moody`s чака през 2020 година бюджетният баланс да остане на остатък (0.8 % от БВП), а държавният дълг да продължи да се намалява и да доближи 19 % от Брутният вътрешен продукт.

Според Moody`s постоянните вероятности за напредък в България се обуславят от продължаващата интеграция в Европейски Съюз и нарасналата конкурентоспособност. След 2015 година растежът на стопанската система е над 3 % годишно и Агенцията чака позитивните развития да продължат през идващите години, като повишаването на стопанската система се откри към капацитета.

Икономическият напредък ще бъде подсилен и от някои значими инфраструктурни планове, като автомагистрали " Хемус " и " Струма ", железопътната линия София-Пловдив и по-високото асимилиране на средства от европейските фондове. Повишената конкурентоспособност е подкрепена от възходящите експортни дялове и остатъците по настоящата сметка на платежния баланс, което отразява структурните усъвършенствания в стопанската система след рецесията.

Moody " s чака едновременното присъединение към ВМ II и Единния контролен механизъм (ЕНМ) да способства за провеждането на благонадеждни макроикономически политики и по-нататъшното подсилване на институциите. Очаква се също Планът за деяние по присъединение към ВМ II и ЕНМ, както и напъните за задълбочаване на съдействието на България с Организацията за икономическо сътрудничество и раз да насърчат приемането на спомагателни промени за възстановяване на успеваемостта в региона на корпоративното ръководство, бюджетното обмисляне и обществената администрация.

Рейтингът може да бъде нараснал при поддържане на позитивното икономическо и фискално развиване. По-нататъшният прогрес в програмата на държавното управление за промени (образование, опазване на здравето, държавни предприятия), както и присъединението към еврозоната и участието в ЕНМ също биха имали позитивен резултат върху рейтинга. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР