Монитор 13 горски и 5 ловни стопанства от Североизтока са готови

...
Монитор
13 горски и 5 ловни стопанства от Североизтока са готови
Коментари Харесай

Горски и ловни стопанства от Североизтока готови срещу африканската чума

Монитор 13 горски и 5 ловни стопанства от Североизтока са подготвени за отпор против африканската чума. Това стана ясно на работна среща във Варна на заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев с управлението на Североизточно държавно дружество.

Директорът на СИДП, инж. Веселин Нинов, срещна зам.-министъра с огромната разяснителна акция измежду ловните дружини и стопанисващите дивечовъдни сектори във връзка заплахата от преместване и разпространяване на африканска чума по свинете от прилежащи страни у нас, оповестява Монитор.

" Проведохме поредност от срещи, които не престават и в Тервел, а по-късно и в Добрич. Наясно сме, че заради близостта си до границата с Румъния нашите стопанства първи ще поемат удара, в случай че африканската чума влезе на българска територия с диви свине от прилежаща територия ", регистрира шефът на СИДП.

Той уточни още, че стопанствата работят взаимно по предварителна защита на болестта с специалисти от районните дирекции на Българската организация по сигурност на храните.

Директорът на РДГ-Варна, инж. Тодор Гичев от своя страна уверил зам-министър Добрев, че дружно с ветеринарните управляващи се провеждат профилирани образования за ловци, които би трябвало да са готови да реагират при положение на прекосяване на болестта на територията на страната.

Заместник-министърът е срещнал всички участници в срещата с ограниченията за недопускане, предварителна защита и надзор на болестта. На нея е разисквано и осъществяването на плануваните добиви на дървесина и възобновяването на издънковите дъбови гори. Специален акцент е подложен и върху систематичната контролна активност в обсега на СИДП за попречване на нарушаванията в горите – бракониерски лов, билкосъбиране и дърводобив.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР