monitor.bgЕлектронните винетки ще може да се купуват през мобилно приложение.

...
monitor.bgЕлектронните винетки ще може да се купуват през мобилно приложение.
Коментари Харесай

Купуваме винетки и през смартфона

monitor.bg

Електронните винетки ще може да се купуват през мобилно приложение. Заплащането им ще се прави с дебитни и кредитни карти. В момента се разисква кой ще следи колите дали са платили пътна такса, само че евентуално това ще са чиновниците на Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ), а не Пътна полиция.

Това стана ясно по време на разискването в пленарна зала на измененията в Закона за пътищата,

свързани с построяването на тол системата у нас. Системата планува заплащане на такси на база на изминато разстояние за транспортни средства с обща механически позволена оптималната маса над 3,5 тона и на база време за коли с оптимално тегло 3,5 тона. От гласувалите 183 депутати 113 бяха „ за “, един - „ срещу “ а 69 народни представители от Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия се въздържаха. Със законопроекта се планува основаването на експлицитна законова наредба на посочените разновидности за таксуване, използвани към другите категории пътни транспортни средства, показаха вносителите Александър Ненков от ГЕРБ и група народни представители.

Предвижда се АПИ да подписва контракти с търговци, които желаят да правят активност по събиране/инкасиране на вземания за такси за прилагане на платената пътна мрежа. Условията, на които следва да дават отговор тези търговци, ще бъдат авансово оповестени и общовалидни за всички, които желаят да сключат контракт. За осъществяване на функционалностите по ръководство и надзор на системата е планувано в организацията да се сътвори ново структурно звено - Национално тол ръководство.

От Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи обявиха, че по принцип са за въвеждане на тол системата, само че законопроектът не бил ясно написан, нямал и финансова оценка. Те желаеха да има резултат от системата и върху общинските пътища. От левицата възразиха и против отсъствието на районния министър Николай Нанков. В това време Нанков инспектира ремонтите във Велико Търново, където разяснява осъществяването на тол системата. По думите му купените хартиени винетки за леки коли, които са годни и след 1 януари 2019 година, няма да има потребност да се подменят и водачите ще могат да пътуват с тях. Електронната система няма да ги регистрира като извършители. С приходите след въвеждането на тол системата още 400 км автомагистрали ще могат да се построят за пет години, разгласи още Нанков.

В ефира на бтв районният министър Николай Ненков изясни, че се планува електронната винетка да влезе в действие от 1 януари 2019 година, а тол системата за тежкотоварните коли - от 16 август 2019 година „ Шофьорите няма да лепят към този момент винетни стикери. Властите ще ревизират по електронен път дали винетката е платена или не, “ посочи той. Министърът добави, че цената на винетките няма да се усилва. Ще бъде въведена и винетка " уикенд ".

Нанков: Магистралата до Русе може да е подготвена до 2022 година

В период от пет години може да бъде построена автомагистралата Русе - Велико Търново. Срокът зависи от това какъв брой бързо ще се избере строител, сподели районният министър Николай Нанков, пред бтв. Той подсети, че има тъжби, свързани с екологичното законодателство. Заседанието на Върховния административен съд е планувано за 21 септември. Такива тъжби постоянно са свързани с бламиране на процеса, означи министърът.

Следващият месец следва да бъде направена първа копка на сектора сред пътните възли „ Белокопитово “ и „ Буховци “ на Автомагистрала „ Хемус “. Вчера министерският съвет взе решение за отчуждаване на парцели по трасето, означи той. Близо десетте км от Ябланица до Тетевен се извършват с доста положителни темпове, съгласно Нанков. Следващите два месеца следва да започват публични поръчки за още 137 км по протежението София - Велико Търново. Имаме подготвеност да стартираме процедура за строителство на сектора до разклона с пътя за Плевен и Ловеч до края на месеца, сподели още министърът.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР