Монголия може да се смята за една от най-кратко съществувалите

...
Монголия може да се смята за една от най-кратко съществувалите
Коментари Харесай

Джордж Лукас използва историята на Монголия за създаването на кралица Амидала

Монголия може да се счита за една от най-кратко съществувалите страни при започване на предишния век. Теоретично видяно, това е страната, която има един финален кхан сред 1911 и 1924 година Това е интервалът, когато се афишира самостоятелност от китайската династия Цин. Всичко стартира с революцията Синхай от 1911 година и с помощта на натиска от страна на китайци и монголци, скоро идва време за основаването на новата република Китай.

Самата страна ще страда много съществено и ще запомни прегрешението и геноцида, осъществен от всички велики сили, които са побързали да изпратят своите военни сили. Някъде през 1869 година ще се роди и последният кхан на Монголия. Той се счита за бъдещия Богд Кхан – един тип прераждането на Богд Геден (духовен водач на Външна Монголия и тибетските будисти). Оказва се, че 3-я най-съществен човек в класацията на Монголия след Далай Лама и Панчен Лама е „ Джетсундамба Кхутукту “ и е 8-я, който има право да ръководи страната.

Богд Кхан е заведен в Урга – тогава столица на Монголия и прекарва целия си живот там. Въпреки неговата нежна възраст, новият Урга би трябвало да дава отговор за най-различни политически маневри и въпреки всичко да се преценява с китайската династия, открита в Монголоия. Малко по-късно ще би трябвало да се изправи и против монголските комунисти, които не стопират да приказват за гражданска война и търсенето на нов и по-светъл път от сивата гама на една болна идеология.

Самата династия в Китай също има проблеми, до момента в който се пробва да направи промяната и е изправена пред задгранична експанзия. В този миг има задоволително монголски благородници, които считат, че е време да сложат завършек на връзките със съседката и да потърсят своята самостоятелност. Именно те ще изискат срещата на високо равнище, където да обсъдят тематиката. Началото на революцията е обещано на 10 октомври 1911 година и продължава до 29 декември 1911 година Точно на тази дата е повдигнат Богд Кхан, който сменя името си от по-дългото и комплицирано, с цел да заеме позицията си на нов водач на самостоятелна Монголия.

Владетелят е женен и има наследник. Среща своята брачна половинка Тендин Дондогдулам през 1895 година и двамата подписват брак през 1902 година Тя е позната като Екх Дагина или майката Дакини и се има вяра, че е манифестацията на Бялата Тара – извънредно уважавана фигура в тибетския будизъм. Задачата ѝ като нов властник е да осиновява децата, които живеят в беднотия и са в тежест на фамилиите им. За страдание умира на 47 година през далечната 1923 година и Богд е свален като държател на страната, когато китайските бойци влизат още веднъж в Монголия през 1919 година и вършат една сполучлива окупация. През 1921 година има нова гражданска война, която носи своето ентусиазъм от съветската такава. Успехът от нея води до освобождението на Богд от домакински арест и възобновяване му като държател на страната.

Смъртта на неговата брачна половинка продължава да му тежи. На 53-годишна възраст ще се счита за длъжен да има втора брачна половинка. Някои от историческите архиви сочат, че Богд не е имал никакво желание да се дами, само че натискът на популацията е довел до това решение, изключително откакто лицето на монархията би трябвало да бъде възобновено.

Съветниците на водача са имали цялостното право да изберат неговата обичана и тъкмо затова са почнали кастинга. Богд в никакъв случай не е имал право да изрази мнение по тематиката. Търсенето на брачната половинка стартира през далечната 1923 година и вариантите са сведени сред девойки на 18 и 20-годишна възраст. Избраната се оказва 19-годишната Тсейенпил.

Кандидатката е родена през 1905 година и е част от благородно семейство в Северна Монголия, което живее покрай манастир Балдан Беревен – един от най-големите и авторитетни в историята на страната. Съветниците не обръщат никакво внимание на една дребна детайлност – дамата към този момент е омъжена и има деца. След като дългът изисква да бъде брачна половинка на новия кхан, остарелият брак се разтрогва и новият се подписва за рекордно време.

Тсейенпил идва в двореца и даже не подозира, че в никакъв случай няма да го напусне. Тя вярвала до последно, че е там за някаква работа, само че претекстовете били напълно разнообразни. Богд ѝ разрешил да се прибере вкъщи за малко, защото неговото здравословно положение не разрешавало обилни увеселения по случай сватбата. Традицията в Монголия демонстрира, че не всичко е било наложително. Истината е, че в случай че една жена пожелае да се върне назад вкъщи, домакините би трябвало да се съобразят с нейното предпочитание. Никой не знае какво тъкмо се случва, само че новата брачна половинка приема предлагането и скоро се трансформира в кралица на Монголия, приемайки името Генепил.

Нейното господство ще продължи по-малко от година, както можем да се досетим. Богд Кхан умира на 17 април 1924 година на 54-годишна възраст и за следващ път монархията ще бъде прегазена от най-различни политически упоритости. Генепил няма различен избор, с изключение на да се прибере назад вкъщи. Липсва информация дали е решила да живее с първия си брачен партньор или не. За страдание няма никакви благоприятни условия да продължи да живее обикновено. Някъде през 30-те години на предишния век – в единственият интервал от модерната история на Монголия – властта е предадена на Кхорлогин Чойбалсан – командващ безусловно всичко в страната. Не инцидентно го назовават „ Сталин на Монголия “!

Между 1937 и 1939 година той ще оркестрира същите политически чистки, които се вършат по време на Съюз на съветските социалистически републики. В резултат на тези дейности ще открием сред 30 и 35 хиляди убити монголци – множеството будисти, политически дисиденти, учени, публицисти, етнически казаци, аристокрация и още доста други ще бъдат считани за врагове на революцията.

Да, приликите са повече, в сравнение с може да подозирате. Сред всички преследвани, главата на Генепил ще се счита за един от най-важните детайли за завършването на революцията. Тя е упрекната, че работи за въстание, подпомагано от Япония и нейното фамилията (оригиналното първо) е задържано през 1937 година

До през днешния ден няма никакви следи или претекстове за сходни маневри, само че през 1938 година е наказана по бързата процедура и по-късно е екзекутирана. В деня на изтезанието си е на 33 години. Това е трагичната орис на една жена, която е принудително вкарана в историята на монархията, само че в никакъв случай не е желала да бъде тъкмо такава.

Феновете на Star Wars може да се досетят, че Лукас взима ентусиазъм от тази историческа персона, с цел да сътвори принцеса Амидала. Не е мъчно да забележим и приликите – двете дами не желаят да бъдат шефове, само че в същото време получават една от най-важните трофеи. Не е инцидентно, че даже формалните одежди на измисления персонаж припомнят за формалните и обичайни облекла на Монголия.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР