money.bgПрез 2017 година Финландия стартира един дързък експеримент, наречен безусловен

...
money.bgПрез 2017 година Финландия стартира един дързък експеримент, наречен безусловен
Коментари Харесай

Всеки месец 560 евро подарък от държавата: Успешен ли беше 3-годишният експеримент във Финландия

money.bg

През 2017 година Финландия започва един дръзновен опит, наименуван категоричен базов приход. Сега резултатите от него бяха оценени и показани на необятната аудитория. Финландският опит трябваше да покаже дали безусловният приход може да способства за понижаване на огромните разлики в приходите на популацията, дали ще ограничи непотребната администрация в комплицираната система за обществени помощи и дали ще стимулира безработните да стартират почасова или пък по-зле платена работа или даже и личен бизнес.

По-сигурни и по-здрави

Участниците в опита са били определени на инцидентен принцип - общо 2000 безработни на възраст сред 25 и 58 години. Вместо помощи за безработни, в продължение на две година всички те са получавали 560 евро месечно - приход, който не е подлежал на данъчно облагане, нито е бил привързан с някакви условия. Всеки е можел и е бил задължен обаче да изкарва и някакви пари от горната страна - също необлагаеми.

Зина Мартинен е една от участниците в опита. С помощта на безусловния приход тя отворила кафене. Особено първоначално, когато създавала своя бизнес, се убедила в изгодата от безусловния приход. " В този първичен интервал на огромна неустойчивост видях, че безусловният приход е " нещо прелестно " ", споделя тя.

Далеч не при всички обаче резултатът е бил толкоз добър. Участниците са показали, че са чувствали по-голяма обществена сигурност, че е намаляла зависимостта им от държавната администрация, както и че здравословното им положение се е подобрило. Видяло се също и това, че след опита броят на безработните е понижен.

Само че специалистите допускат, че този резултат се дължи и на друго, споделя Мина Юликаньо, ръководителка на изследователския екип към финландската Социална работа. Тя изяснява, че през януари 2018 е бил въведен и спомагателен инструмент за активизиране на тези безработни, които не получават категоричен приход. Предполага се, че спадът в броя на безработните може би се дължи и на това изобретение.

Ще вкара ли Финландия безусловния приход? Ще разберем след 8 години.

Така главният въпрос - за изгодата от безусловния приход - остава без финален отговор. Финландия очевидно няма да го вкара в практиката вечно. Предполага се, че вместо това страната ще опрости системата на общественото подкрепяне - вместо да се пресмятат съответните потребности на всеки обособен незает, при което се регистрират безчет съответни критерии, към този момент ще се отпускат твърди суми, а изключителни заплащания ще има единствено за тези безработни, които по своя самодейност правят общественополезна активност. Окончателното решение ще се вземе след изчерпателен политически спор. Най-рано след 8 години, споделя Мина Юликаньо.

Това е неприятна вест за хора като Алиа Йесканен. Тежко болната жена също е взела участие в опита и е получавала безусловния приход, само че все пак не е съумяла да си откри работа. " Откакто не получавам безусловния приход, животът ми се утежни. Отнасят се с мен като с пачавра. Отново би трябвало да очаквам безпределно дълго, до момента в който си получа парите. И за всичко би трябвало да се апелирам най-унизително ", споделя тя.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Примери за подправени вести за ковид:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР