money.bgЛонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг

...
money.bgЛонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг
Коментари Харесай

Ceвepният гpaд в Hopвeгия, ĸoйтo cъxpaнявa ceмeнa нa pacтeния oт вcичĸи тoчĸи нa Зeмятa

money.bg

Лонгирбюерн е най-северният град в света, ситуиран на норвежкия архипелаг Свалбард, единствено на 650 благи от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непроницаем мрак. Градът има население от едвам 2100 души, а броят на мечките е повече.

В Лонгирбюерн в подножието на планината е ситуирано и Глобалното вместилище, станало известно и като новия Ноев ковчег, събира завещание за бъдещите генерации.  Местоположението и дизайна на трезора пазят съхраняваните в него семена на разнообразни растителни култури от въздействието на слънчева светлина, трусове, вулканични изригвания и войни.

Целта на този склад е при положение на световна злополука, хората да могат да вземат от там семена и да отгледат лични култури. Лонгирбюерн обаче към този момент не е толкоз невредим, както през 2008 година, когато отваря порти, написа Business Insider. Норвежкия център за климатични услуги предизвестява, че покачващите се температури излагат на риск сейфа.

Понастоящем там се съхраняват 983 500 семена на разнообразни растения от съвсем всяка страна в света. Те са запечатани в трислойни опаковки от фолио, които са сложени в кутии, затворени навътре в оборудването. Учените могат да стигнат до там през 122- метров тунел, а с цел да подават семена, би трябвало да преминат през пет порти със система за сигурност.

Температурата в помещението е -18 градуса по Целзий. Но сводът е конструиран по този начин, че даже системите за поддръжка да се изключат, семената ще останат замразени още 200 години. Това се дължи на 90-метровата дълбочина, на която е ситуирана залата за предпазване, а почвата там е замръзнала през цялата година.

Но този вграден хладилен механизъм не е толкоз идеален, предизвестяват анализатори. През 2017 година рекордно високите температури доведоха до стопяването на доста лед, а в тунела на трезора нахлу вода. 

Оттогава обаче температури не престават да се повишават, заради изменението на климата и това води до топене на постоянно заледен лед. Нов отчет на Норвежкия център за климатични услуги предизвестява, че бъдещето на Глобалното вместилище е нестабилно. Той планува още, че температурите ще се покачат до -7 градуса по Целзий до 2100 година, в случай че излъчванията на парниковите газове не престават да нарастват със сегашните темпове.

Учените чакат още повишение на годишните превалявания в региона на Свалбард с 45% до 65%. А повече вода значи размразяване, наводнения и лавини. 

Дори излъчванията от парниковите газове да бъдат лимитирани съгласно признатото парижко съглашение, се чака замръзналата част да се свие с 45%, излиза наяве от отчет на Организация на обединените нации.

Учените разкриват, че климатът в Лонгирбюерн се затопля най-бързо в сравнение с във всеки различен град на Земята. За да се оправи с климатичните провокации хранилището за семена получава скъпи усъвършенствания. Последните обновявания евентуално ще надминат 12 милиона $.

Част от подобренията включват построяването на нов тунел за достъп, както и обслужваща постройка за хладилни и спешни елементи.

" Важна и виновна задача е опазването на генетичния материал, който е от решаващо значение за световната продоволственост ", е декларирал норвежкият министър на земеделието Джон Дейл.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: <
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР