Монескин - тях нищо не може да ги спре, това

...
Монескин - тях нищо не може да ги спре, това
Коментари Харесай

"Монескин" - никой не може да ги спре

" Монескин " - тях нищо не може да ги спре ", това си споделят почитателите на италианската рок група и музикалните критици след поредност пожънати триумфи от нея през тази година.

Групата преиздаде хитовия си албум Rush!. Новата версия е наречена Rush! Are U Coming и в нея са включени пет спомагателни песни. Едната от тях бандата към този момент пусна под формата на сингъл и това е динамично-закачливата Honey (Are U Coming?). Другите четири са Valentine, Off my face, The driver и Trastevere. Щрихи от последната от тях групата показа още по време на огромния си концерт през юли 2022 година на историческия комплекс " Циркус Максимус " в Рим. Но са били нужни съвсем 18 месеца, с цел да се оформят тези линии в парче. С петте спомагателни песни - три балади и две динамични части - албумът към този момент наброява общо 22 песни, като в него преобладават песните на британски език, отбелязва профилираното издание " Базмагазин ".

Първоначалната версия на Rush! имаше премиера през януари и съгласно данни от първите девет месеца на годината албумът е достигнал номер едно в музикалните ранглисти на 15 страни по света и е бил в челната петорка в 20 страни по света. Първоначалната версия на албума е стриймвана 1,4 милиарда пъти в разнообразни музикални стрийминг платформи, като единствено в " Спотифай " е достигнала наскоро рекордните 1 милиарда стриймвания. Това се прибавя към 9,2-те милиарда световни стриймвания на всички песни и албуми на " Монескин ", отбелязва " Басмагазин ".

Албумът Rush!` (в неговата първична и допълнена версия) е третият студиен албум на италианската рок тайфа. През септември започва и турнето Rush World tour, с което тя го показва в Европа, Северна и Южна Америка, Япония, Сингапур. Първият концерт от турнето беше на 3 септември в немския град Хановер, а последният се възнамерява да е на 19 декември в английския град Манчестър. На 21 септември бандата пя в фамозната зала " Медисън скуеър гардън " в Ню Йорк, а шест дни преди този момент тя изнесе спонтанен концерт на " Таймс скуеър " в Манхатън. Турнето е третото в кариерата на бандата и по време на него тя за първи път ще пее и в Австралия - сред 20 и 25 ноември са планувани четири концерта в Бризбън, Сидни, Мелбърн и Аделаида.

Третото турне на " Монескин " последва съвсем директно второто турне на групата, наречено " Турнето на шумните деца, които стават още по-шумни ", което продължи от 19 април 2022 година до 25 юли 2023 година и ги води с изключение на в голям брой италиански и европейски градове, и в Съединени американски щати, Канада и Мексико, Аржентина, Чили и Бразилия, Япония и Турция. По време на него бяха планувани и два концерта в Русия - в Москва и Санкт Петербург, и един концерт в Киев, в Украйна, само че те бяха отсрочени поради съветската инвазия на украинската територия. Това тъмно събитие в Европа въодушеви сред прочее парчето " Gasoline " на " Монескин ", включено в албума Rush!.

Освен концерти, напоследък групата завоюва и няколко влиятелни музикални награди. Миналата неделя " Монескин " получи две от европейските музикални награди на Ем Ти Ви. Бандата победи в категорията за най-хубав италиански реализатор, за която бяха номинирани и Анализа, Елоди, Лаца и " Дъ Колърс ", напомнят АНСА и Ти Джи Ком 24. Групата завоюва и в категорията за най-хубав рок реализатор, където се конкурираше с " Металика ", " Ред Хот Чили Пепърс ", " Дъ Килърс ", " Арктик Мънкис " и " Фу Файтърс ". В края на септември " Монескин " победиха и в категорията за най-хубаво рок осъществяване за " The Loneliest " (балада от албума " Rush! " ) на видеомузикалните награди на Ем Ти Ви. Единственото отчаяние на групата през тази година беше, че тя не съумя да завоюва американската премия " Грами ", за която беше номинирана в категорията за най-хубав нов реализатор.

Рок бандата непроменяемо привличаше вниманието и на задгранични издания с изявите си през миналите месеци. Пространни изявления й посветиха да вземем за пример английският " Гардиън " и американският " Ню Йорк таймс ". " От " Монескин " се очакваше да бъдат групата със единствено едно чудно парче и след това магията да изчезне, само че тези упования не се оправдаха ", разяснява " Гардиън ". " За бандата се приказва постоянно, че е съживила рока, един умирающ род, само че може би най-забележителното, което реализираха " Монескин ", е че съумяха да изнесат зад граница италианския поп ", добавя вестникът. " Ню Йорк таймс " пък назова италианската група " сигурно най-великата италианска рок тайфа на всички времена и единствените рок звезди на своето потомство ".

След като предходната година изданието " Вог " посвети дълга статия-интервю на Монескин, тази година беше ред на сп. " Ролинг стоун " също да направи дълго изявление с Виктория, Дамиано, Етан и Томас - членовете на рок бандата. " Настоящата година се обрисува като най-великата до момента в кариерата им ", разяснява изданието, визирайки, че през 2023 година групата издаде албум, който след това преиздаде, завоюва редица музикални награди и направи две турнета с претъпкани зали и игрища. В изявлението четиримата от " Монекин " описват за съдействието си с известни музиканти като Том Морело или Иги Поп. Те споделят, че това не ги е главозамаяло или впечатлило, а те са се пробвали да научат оптимално неща от тези популярни музикални персони. За това, че преди време пък са били подгряваща група на ветераните от " Ролинг стоунс " четиримата от " Монескин " споделят, че това е било чест за тях. " Енергизиращо е да видиш по какъв начин членовете на тази именита тайфа подхождат с огромна пристрастеност към това, което вършат, макар че са на 80 години. Те можеха да спрат преди години, тъй като те към този момент написаха историята, само че те не престават. Това е доста вдъхновяващо за нас ", признават " Монескин ". Те споделят, че биха желали и да работят с " Металика ", " Гънс енд роузис ", " Фу Файтърс ", " Арктик Мънкис ", Майли Сайръс...

За наситени с политически послания песни, като тяхната " Gasoline ", четиримата от " Монескин " споделят, че не е тяхна работа да въздействат в политически проект на хората, тъй като има специалисти в тази област. " Ние сме музиканти, а не политици. Ние не желаеме да споделяме на хората за кого да гласоподават. Ние не желаеме да влияем на по-младите от нас хора, които ни гледат и следват нашите хрумвания, ние не желаеме да им споделяме дали са прави или дали бъркат. Има доста кофти неща през днешния ден и войната е едно от тях. Но когато ние виждаме неправда, било то расизъм, хомофобия, женомразие или война ние приказваме за това и не ни пука дали хората са съгласни или не са. Има доста неща, които ние не можем да променим, само че всякога, когато ние приказваме за нещо, то е тъй като на нас в действителност ни е грижа за това. Ние се усещаме близки до нашите украински почитатели. Ние организирахме акция за събиране на средства, с цел да им помогнем и направихме песента Gasoline. Но това не беше изложение на мнение по отношение на аргументите, провокирали тази война. Ние симпатизираме на хората. Ние поддържаме свободата на мнението ", споделя басистката на групата Виктория.

В изявлението четиримата от " Монескин " разясняват и това, че някои асоциират метода, по който те се обличат на сцената или на всемирски събития, със сексуалността и с прославата на ЛГБТ концепциите. " Това е неуместно, тъй като човек не би трябвало да асоциира сексуалността с метода, по който ние се обличаме. Даже най-големият стандарт е да кажеш, че едно момче е гей, тъй като носи грим. Гримът е унисекс. Не разбирам за какво хората откачат поради това по какъв начин наподобяват другите хора. Защо на човек би трябвало да му пука ", споделя Виктория.

А по отношение на това, че и Виктория, а и Дамяно не се свенят да се разголват на сцената или зад кулисите, да се демонстрират голи в интернет и във видеоклип, както прави вокалистът на " Монескин " във видеото към парчето " Gossip ", членовете на групата споделят, че не намират това за провокативно. " Тук става просто въпрос да се чувстваш комфортно в тялото си ", споделя Дамяно и добавя, че не чете мненията на хората в тази тенденция и че въобще не му пука за тях.

За пеенето на непознати езици, с изключение на на италиански, " Монескин " споделят, че музиката е универсална и че не би ги тормозило да пеят и на френски, или на нидерландски. " Онова, което има значение, е песента и посланието, което тя носи ", споделя Виктория. " Надяваме се, че хората могат да се любуват на музиката, без значение от езика, на който се пее ", прибавя тя.

За родната си Италия " Монескин " признават, че в нея има консервативни хора, които цензурират песните им, само че такива има и в други страни по света.

За бъдещето си бандата споделя, че желае да продължава да прави музика, а особено Виктория споделя, че се радва, че е източник на ентусиазъм за девойките, привлечени от музиката.

През годината ласкаво за " Монескин " се изрекоха някои международни музикални величия. Рок ветераните от " Роулинг стоунс " дефинираха " Монескин " като " най-великата рок тайфа в света в този момент " и допълниха, че " са сюрпризирани, че тази най-велика рок тайфа е италианска група ". А Джон Тейлър от " Дюран Дюран " назова Виктория " една от най-хубавите басистки в историята ".

Басистката Виктория и вокалистът Дамиано участваха тази година независимо и в други музикални планове. Виктория записа дружно с " Дюран Дюран " нова версия на парчето Psycho killer на " Токинг Хедс ". А Дамиано изигра основната роля в горещото видео към новото парче на бразилската певица Анита Mil Veces, което имаше премиера в средата на октомври, напомня сп. " Роулинг стоун ".

Източник: Българска телеграфна агенция

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР