Mondelez започна да продава първите шоколади Green & Black`s във

...
Mondelez започна да продава първите шоколади Green & Black`s във
Коментари Харесай

Големи компании създават собствени схеми за "етични храни"

Mondelez стартира да продава първите шоколади Green & Black`s във Англия без логото на Fairtrade през август.

Още по тематиката
В името на здравето

Ръстът в търсенето на качествена храна в Европа отваря вратата пред нови благоприятни условия за бизнес
2 сеп 2017
Над 200 биопродукта във веригите

Търговците залагат най-вече на лични марки
16 юни 2017

От шоколад до чай огромни компании за храни и питиета вкарват свои лични стандарти за етично сдобиване със първични материали. Така те последователно се отхвърлят от схеми като Fairtrade, написа Reuters.

Mondelez International - притежател на шоколадови марки като Toblerone, и Unilever, стояща зад чаени марки като Lipton, към този момент имат своя методика. Те настояват, че задачите им са по-високи, а схемите им са по-ефективни в следенето дали даден артикул е етично получен. Това също по този начин е метод за компании, които изпитват финансови усложнения, да пестят пари.

Опасенията на критиците

Критиците на тази наклонност се тормозят, че стандартите, които групи като Rainforest Alliance са се борили да открият, могат да бъдат размити и понятието какво се счита за етично и стабилно може да стане по-двусмислено. " Стандартите, измерващи екологичните и обществените въпроси, би трябвало да бъдат транспарантни. Ако този развой се случва зад затворени порти, е мъчно да установим по какъв начин фирмите и фермите ги съблюдават. Не желаеме стандартите да се размиват ", споделя Слоун Хамилтън, консултант по политиките за трудовите права към Oxfam.

Досегашните сертифициращи групи не са срещу всички, които сами се сертифицират, макар че загубата на доходи може да заплаши бъдещето им. Но се притесняват, че стандартите могат да станат безсмислени, в случай че прекомерно доста компании основат лични критерии.

Mondelez стартира да продава първите шоколади Green & Black`s във Англия без логото на Fairtrade през август. Вместо него стои печатът Cocoa Life, което е скица на компанията, почнала през 2012 година с голям брой цели, в това число възстановяване на продуктивността, отбрана на плодородната земя и полово тъждество във фермерските общности. От Mondelez настояват, че Fairtrade към момента е техен сътрудник и одитиращият клон на групата е употребен при инспекцията на какаото, придобивано посредством Cocoa Life.

Целта на Fairtrade е да насърчи сключването на по-добри покупко-продажби за продукцията на фермерите и служащите в разрастващите се страни. Това става посредством определянето на стандарти, в това число минимална цена за суровината. Изисква се и фирмите да способстват за бизнес и публични планове в подмяна на печата Fairtrade.

С навлизането на концепцията за етично получени съставки измежду потребителите обаче марките стартират да вкарват свои стандарти, за които настояват, че служат по-добре на бизнеса и имиджа им. Също по този начин това е метод за намаляването на разноските за огромните компании, които са под засилен финансов напън.

" Когато целият пазар е сертифициран, тогава опцията да имаш по-висока цена за това става по-малка. Така че за какво да не вкарат лични стандарти и да не спестят пари? И в случай че могат да убедят потребителите, че това е толкоз положително, колкото и предходното, в случай че не и по-добро, тогава това може също да им помогне ", показва Джон Кокс, анализатор от Kepler Cheuvreux.

Бдителни консуматори

Докато критиците на самосертифицирането се тормозят от размиването на стандартите, потребителите стават все по-бдителни. Компании споделят, че рискуват гневна реакция, в случай че опитат да отхлабят разпоредбите.

" Ако свържеш името си с това, тогава ще искаш да се увериш, че продуктът ти е безусловно благонадежден. Днешните клиенти не могат да бъдат излъгани ", изяснява Крисчън Принс, шеф на отдела по външни въпроси на какаовия производител Barry Callebaut.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР