МОН представи международно изследване сред осмокласниците в 24 държави. Оценена

...
МОН представи международно изследване сред осмокласниците в 24 държави. Оценена
Коментари Харесай

По-малко от половината ни осмокласниците смятат, че винаги трябва да се спазват законите

МОН показа интернационално проучване измежду осмокласниците в 24 страни. Оценена е гражданската подготвеност на подрастващите.

Д-р Светла Петрова , шеф отдел в Центъра за оценяване в предучилищното и учебно обучение, разяснява проучването в предаването " Нещо повече ".

Голям дял от българските възпитаници счита, че трудолюбието е характерност на положителния жител. Тази полезност въпреки всичко е непокътната.

Предишното изследване беше извършено през 2009-а година. Повечето настройки не се отличават, само че в някои области демонстрират по-голяма ангажираност с позиция по значими публични проблеми. При девойките е по-силно изразено. Като че ли те са по-подготвени да бъдат жители. В настоящето проучване се усилват учениците, подготвени да вземат участие в разнообразни начинания, да вземем за пример, по отношение на околната среда. Преобладаващата част счита, че хората би трябвало да имат равни права, без значение от генезис и раса.

Има положителни трендове, които би трябвало да подхранваме и да развиваме, заключи Светла Петрова.

Тя означи също, че единствено 42 на 100 от интервюираните споделят, че постоянно би трябвало да се съблюдават законите. Този индикатор при нашите възпитаници е по-нисък от междинния индеск на проучването. Става дума за схващане и осъзвнаване на цената на закона. Това е отражение на действителности в нашето общество, което учениците явно доста тъкмо улавят.

Още за проучването чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР