Момичетата от града“ се присъединиха към проекта Оазис“ за независимите

...
Момичетата от града“ се присъединиха към проекта Оазис“ за независимите
Коментари Харесай

Европейско изследване включва 23 български дигитални медии

„ Момичетата от града “ се причислиха към плана „ Оазис “ за самостоятелните цифрови медии в Европа дружно с още 22 български медии. „ Момичетата от града “ обаче е единствената женска медия, която взе участие в изследването на медийните трендове в България.

Не е лек пътят на самостоятелните цифрови медии, които се пробват да оцеляват без значение от икономическите компликации, само че и спазвайки стандартите на специалността. Фактор за развиването им е икономическата обстановка, в резултат на коронавирус рецесията и войната в Украйна. Въпреки това някои от тях съумяват освен да се оправят, само че и да се развиват възходящо. Сайтовете OffNews, Actualno, Facti, Булевард България и други регистрират триумф с помощта на разнообразни способи на финансиране, само че най-много разчитайки на свободния пазар на реклама. По-трудно е ситуацията на проверяващи уеб сайтове като Биволь и " Медиапул ", против които се водят каузи за големи суми и които демонстрират ниското равнище на медийна независимост в България.

През 2022 година България се изкачи с 21 места в годишната ранглиста на " Репортери без граници " -  от 112-о през 2021 година до  91-во място. Страната е считана за образец за „ хватка на държавата върху медиите “ сред 2009 и 2021 година по време на ръководството на Бойко Борисов, белязано от понижаване на медийната независимост и потреблението на някои медии „ за практикуване на политическо въздействие ", напомнят от " Оазис ". Много притежатели на медии са подложени на критика в автоцензура, а разпределението на националните и европейските средства за медиите по това време е изцяло непрозрачно, което разрешава търговията с обществено финансиране против удобно отразяване. Дори след края на " ерата на Борисов " въздействието на спорния медиен магнат Делян Пеевски, глобен по закона Магнитски, както и на други, слага под напън медийния бранш, се отбелязва още за медийната среда у нас.

Какво съставлява проекта „ Оазис “

„ Оазис “ изследва нововъведенията, устойчивостта и въздействието на самостоятелните цифрови медии в страните, в които развиват активност. Проектът наблюдава трендове, изследвания и устойчиви видове на отразяване, образуване на екипи и практики на нововъведения и използване на свободата на словото в Европа. В края на май ще бъде направен отчет, преведен на 30 езика.
Основните аспекти в него са:

Над 85 % от обществото счита, че въпросите за правата на индивида са основни за отразяването на значимите тематики, измежду които миграция, бежанци, въпроси на пола и феминизъм.

В проучване на салдото на половете в общия брой медии в плана „ Оазис “ стана ясно, че 85 % от заетите в медиите са дами.

Медийните организации с най-малко 1 нает чиновник, който дава отговор за продажби и бизнес развиване генерират годишно приблизително 598,539 евро. Медиите без нает личен състав за продажби и бизнес развиване генерират приблизително годишно 95,629 доходи. Сред нетърговските медийни организации съществени доходи са от реклама, уеб страница абонамент, дотации, самостоятелни дарения, членски импорт.

Проучени 540 медийни профила от 40 страни взаимно с Европейския център по публицистика ( European Journalism Centre (EJC) в партньорство със SembraMedia, Гугъл News Initiative (GNI), International Media Support (IMS), Media and Journalism Research Center (MJRC) и Глобалния конгрес за развиване на медиите (Global Forum for Media Development GFMD). Организациите в този план са разнообразни по своите размери – от дребни начинания и доброволчески структури до огромни платформи с над 10 млн. евро годишни доходи. 

Докладът ще бъде оповестен тук: www.projectoasiseurope.com

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР