Моментната картина на електоралните нагласи дава възможност за съставяне на

...
Моментната картина на електоралните нагласи дава възможност за съставяне на
Коментари Харесай

Първан Симеонов, „Галъп: Моментните данни показват, че може да бъде сформирано правителство

Моментната картина на електоралните настройки дава опция за сформиране на кабинет. Така социологът Първан Симеонов разяснява последното социологическо проучване на " Галъп ", което сподели че " Продължаваме промяната " излиза като втора политическа мощ, а ГЕРБ-СДС ще победят в случай че изборите са през днешния ден. 

„ Голяма част от алените линии, които попречиха за съставянето на кабинет в предходните мандати, в този момент наподобяват изтрити. Всички партии на смяната дават поръчки, че ще си сътрудничат. Но към момента не им стигат гласове за болшинство ”, изясни Симеонов в сутрешния блок.

Изпълнителният шеф на " Галъп интернешънъл Болкан " разяснява още, че едно от най-любопитните развития през последните месеци е при Българска социалистическа партия.

„ От партия на статуквото те се трансфораха съвсем в партия на смяната. Това е показателно какъв брой условни са тези деления и каква пакост стана от това. Може би ще им би трябвало и Българска социалистическа партия, в случай че данните са такива ”, сподели Първан Симеонов.

И акцентира, че т.нар " протестни партии " са на ръба на болшинството. " Важен въпрос е дали ще влезе групировката на Мая Манолова. Ако тя влезе, картината може да е малко по-благоприятна за партиите на митинга ", счита социологът.
Симеонов разяснява и резултатите на „ Продължаваме промяната ”.

„ Въпросът е дали ще има магия. Засега има известно публично влюбване. Тези неща са неизчислими и непредвидими на този стадий. Ако се окаже вълна, може да спорят за челни позиции. Ако се окаже следващият десен план, ще бъде друго. Засега играят вярно – изрично бягат от ролята на следващ десен план, гледат да не се скарат с никого и пазят онази лява, пристигнала от президента легитимация, която им дава центристки избор ”, изясни Симеонов.  

„ Хубавото за ГЕРБ от новия план е, че всички останали може да станат на „ салата ” и ГЕРБ да „ щръкнат ” от горната страна. Лошото за ГЕРБ, което може да стане, е, в случай че се окаже, че тези политици провокират някаква вълна ”, сподели Симеонов.

При висока интензивност „ Продължаваме промяната ” може да пернат повече гласове, счита още Симеонов.

„ При каквато и да е интензивност, ми се коства мъчно ГЕРБ и Движение за права и свободи да имат легитимността да създадат държавно управление. Известно време те би трябвало да останат в „ политическа карантина ”, разяснява още социологът.
Данните на " Галъп " са от телефонен сондаж, извършен сред 21 и 26 септември измежду 2000 пълнолетни българи по специфична панелна методика, която обезпечава оптималната представителност. Абсолютната оптималната неточност е ±2,4% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на към 55 хиляди души. Сондажът е част от изследователската стратегия на „ Галъп интернешънъл болкан “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР