Момче, което е родено в България и израснало в Швеция,

...
Момче, което е родено в България и израснало в Швеция,
Коментари Харесай

Момче, родено в България и израснало в Швеция, не може да запише висше у нас

Момче, което е родено в България и израснало в Швеция, не е съумяло да кандидатства в университет у нас, въпреки триумфът му да разрешава и да е издържало изпитите си, поради законови неуредици.

Йоан Попоски е внук на българин от Северна Македония, който е бил преследван в предишното, поради своето съзнание. За фамилии и потомци, като неговото, които живеят отвън България, през 1993 година у нас е признато разпореждане на Министерския съвет, което дава опция на непознати жители с български генезис да станат студенти в български университет. Но по една по-различна процедура.

„ Ние преди да подадем документи проверихме, дали съгласно закона за висшето обучение Йоан дава отговор на условията по отношение на българите в чужбина. И проверихме условията по отношение на 103-то разпореждане от 1993 година ”, сподели Паун Трайче Попоски, бащата на Йоан пред Нова ТВ.

" Заедно направихме документите, позволени бяхме да го записваме, той държа два изпита - единият общообразователен, а другият профилиран, тъй като той кандидатства медицина. При регистрацията се изискват избран набор от документи - акт за раждане, персонална карта, желаеха се и шведски документи. Ако имаше спънка той да бъде позволен до класиранията, това трябваше да се обясни първоначално ", описа пък майката на момчето Боряна.

Удостоверяването на български генезис е едно, а допускането му до класиране - друго, разяснява обаче шефката на Изпълнителната организация за българите в чужбина Райна Манджукова. Тя изясни, че никой не е оспорвал българския генезис на Йоан, нито на родителите му. Най-големият проблем в тази ситуация е, че той въобще е бил позволен до изпити, макар че организацията не е удостоверила. Това най-вероятно е неточност на МОН, споделя Манджукова. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР