Моловете и фитнес залите възобновяват дейност от понеделник. Здравният министър

...
Моловете и фитнес залите възобновяват дейност от понеделник. Здравният министър
Коментари Харесай

Моловете и фитнес залите отварят от понеделник

Моловете и фитнес залите възобновяват активност от понеделник. Здравният министър Кирил Ананиев към този момент подписа заповедта за отварянето на комерсиалните центрове и залите за тренировки. Така едни от дребното затворени обекти остават яслите, детските градини и площадки, университетите и учебните заведения, театрите и концертните зали и заведенията за хранене на закрито. 

До отварянето на моловете се стигна след среща при премиера Бойко Борисов с присъединяване на представители на огромните търговски обекти и Българската ритейл асоциаци, в която са взели участие и министрите на опазването на здравето и стопанската система, както и ръководителят на Националния действен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. „ С сътрудниците от стопанската система, опазването на здравето и щаба последните 2 седмици работим по тематиката с доста полемика, с доста медицински причини и се надяваме да отработваме въпросите един по един. В доста от страните сега се приказва за разхлабване на ограниченията, а в България някои от комерсиалните обекти изобщо не бяха спирани “, показал Борисов.

Не е ясно какво е убедило ген. Мутафчийски и Ананиев за отварянето на моловете, защото до през вчерашния ден те бяха твърди в позицията си, че те би трябвало да не работят, защото в тях има огромна възможност по-лесно  да се популяризира коронавирусът.  Пред bTV  основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев дефинира ген. Мутафчийски като представител на една от най-консервативните гледни точки по тематиката и се опита да отбрани решението за моловете.  

" Решението за отваряне на моловете е плод на разгорещена полемика, а проф. Мутафчийски е от най-консервативните страни в тези разговори. Хората, които се сбълскаха с вируса на първа линия, са тези, които са най-внимателни, тъй като видяха грозното лице на болестта. А когато търсиш баланс и стопански, и различен, нормално стигаме до решение ", разяснява Кунчев. Според него наклонността на развиване на болестта е удобна, само че пък казусът не бил решен. " По-добре да потърпим малко, вместо да стане втора вълна ", опита се да събере в едно и разхлабването, и спазването на ограниченията Кунчев.  Според него държавното управление е предизвикало моловете да съблюдават 8 ясни точки, които били лесни за осъществяване – температурен надзор на входа, възбрана за сядане на закрито в хранителни заведения, както и надзор на броя гости. Задължително да се носи маска, да има добра персонална хигиена – да има достъп до сапун, вода и дезинфектант, да се отбягват скупчвания, подсети доцент Кунчев. 

От държавното управление акцентираха като мотив за отварянето на моловете и " приносът на сектора за българската стопанска система, което постанова въпроса за рестартиране на активността му ".  Задължително е да продължи да се съблюдава салдото сред последователното възобновяване на естествения стопански живот и реализирането на противоепидемичните ограничения за оптималната отбрана на здравето на българските жители, е изтъкнал премиерт Борисов. 
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР