Молекулярни биолози от Китай откриха антитяло 35B5, способно да се

...
Молекулярни биолози от Китай откриха антитяло 35B5, способно да се
Коментари Харесай

Учени откриха антитяло, неутрализиращо всички ковид варианти, дори и Омикрон

Молекулярни биолози от Китай откриха антитяло 35B5, способно да се свързва с най-стабилния сектор в структурата на S-протеина на ковид и да обезврежда всички негови варианти, в това число " Омикрон ". Първите резултати от опитите с тези молекули са разкрити в публикация в цифровата библиотека, написа БГНЕС.

„ Получените изображения демонстрираха, че молекулата 35B5 се свързва с част от S-протеина на ковид, която в действителност не се трансформира в хода на еволюцията на SARS-CoV-2. Това разрешава тези данни да се употребяват освен за основаване на антитела, само че и за създаване на универсална ваксина против всички варианти на коронавируса”, пишат учените.

Екип от китайски откриватели, управителен от професор Ден Кай от университета „ Сун Ят-сен” в Гуанджоу, Китай, е разпознал неповторимо антитяло в кръвна проба от преболедувал ковид китайски гражданин, което е еднообразно дейно при неутрализирането на всички публикувани варианти на SARS-CoV-2. Тази молекула, наречена 35В5, е открита при огромно изследване, ориентирано към проучване на огромен брой кръвни проби на поданици на Китай, страдали от тежък COVID-19. Учените изолират от тях култури от В-клетки, произвеждащи антитела, и следят кои вирусни частици могат да нападат.

Универсалното антитяло

Тези търсения помогнали на лекарите да разпознават две молекули - 35B5 и 32C7, чиито даже дребни концентрации интензивно обезвреждат частиците на първата вариация на SARS-CoV-2. Последвалите опити демонстрират, че антитялото 35В5 е също толкоз дейно против вариантите Бета и Делта на ковид, до момента в който силата на действието на втората молекула понижава фрапантно.

Учените са получили сходни резултати при опити с мишки, инфектирани с всички публикувани варианти на ковид. Антитялото 35В5 защищава всички гризачи от гибел и тежки белодробни увреждания, до момента в който успеваемостта на втората молекула доста понижава в битката с новите разновидности на SARS-CoV-2.

Универсалният темперамент на действието на антитяло 35В5, както демонстрират фотосите от криоелектронния микроскоп, се дължи на обстоятелството, че тази молекула се свързва с частта от S-протеина на ковид, която съвсем не се трансформира при еволюцията на SARS-CoV-2. Структурата му е идентична за всички разновидности на ковид, в това число и за неотдавна разпознатия Омикрон.

Според професор Ден Кай и сътрудниците му, същият този сектор може да се употребява като „ мишена” за основаване на универсални ваксини, способни да потискат всички съществуващи варианти на ковид, както и бъдещите разновидности на SARS-CoV-2, които могат да се появят през идващите месеци и години.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР