Молекулярен биолог анализира как се променя геномът на новия тип

...
Молекулярен биолог анализира как се променя геномът на новия тип
Коментари Харесай

Изследване: Засега коронавирусът при норките мутира в по-безопасна за хората посока

Молекулярен биолог проучва по какъв начин се трансформира геномът на новия вид ковид в популациите на норки. Оказа се, че заради множеството от новите разновидности в РНК, заразността на SARS-CoV-2 за хората понижава. е оповестена от електронната научна библиотека bioRxiv, оповестява БГНЕС, базирайки се на ТАСС.
" Разпространението на ковид измежду норки се трансформира в огромен проблем за човечеството, защото SARS-CoV-2 бързо мутира в тяхната популация. В същото време той може да се върне още веднъж при хората. Анализът на геномите на тези варианти на вируса, които бяха необятно публикувани измежду норки, сподели, че или по-рядко заразяват хората или въобще не се срещат измежду хората ", написа Томокадзу Кониши, помощник в Университета на префектура Акита (Япония).
 Трупове на норки в Дания се трансформират в контейнер за ковид? Трупове на норки в Дания се трансформират в контейнер за ковид?
Разлагащите се трупове на норки, заровени на сметища в Дания след всеобщото им заличаване във фермите в страната, може да са заразили...
Проблемът с норките и новия вид ковид беше разпознат в края на април тази година. Тогава холандските медии оповестиха, че локалните епидемиологични служби са разкрили следи от вируса в тялото на норки, отгледани в две ферми в провинция Северен Брабант. Холандските управляващи допуснаха, че вирусът е попаднал в животните от инфектирани служащи.
По-късно огнища на ковид бяха регистрирани във ферми за норки в Съединени американски щати, Канада, Дания и други европейски страни. Поради това управляващите започнаха всеобщо да унищожават животните и да не разрешават развъждането им. Допълнителни опасения поражда фактът, че при популациите от норки вирусът мутира изключително бързо и елементарно се предава от хората на животните и назад.
Томокадзу Кониши проучва в детайли какви разновидности се появяват в генома на ковид, откакто патогенът навлезе в популацията на норки. С помощта на тези данни той изследва в каква посока се развива еволюцията на вируса. Той съпоставя набори от дребни промени от геномите на вируси от ферми за кожи и сходни варианти на SARS-CoV-2, които циркулират измежду жителите на Холандия, Дания и други страни.
Анализът демонстрира, че в някои райони на Европа вирусите на норка и човек са почнали да се трансформират по разнообразни траектории. Следователно, животинските вируси последователно стават по-малко заразни и рискови за хората . Както отбелязва Кониши, варианти на ковид, които циркулират измежду животните, към момента не са открити измежду жителите на Холандия и други страни, където се отглеждат норки.
 Министерска оставка след избиването на милиони норки в Дания Министерска оставка след избиването на милиони норки в Дания
Министърът на земеделието на Дания Могенс Йенсен разгласи, че ще се отдръпна от поста, откакто бе засипан с рецензии за решението си да ли...
Също по този начин популациите от норки към момента нямат варианти на ковид, които са изключително заразни за хората, както и тези разновидности на вируса, зародили по време на втората вълна на епидемията. Това може да значи, че вирусът се е приспособил прекомерно добре за заразяване на тази или онази популация и е изгубил способността да се популяризира еднообразно дейно измежду хората и измежду норки. Това се потвърждава и от обстоятелството, че тези варианти на ковид, които са достигнали до хора от норки и са почнали да се популяризират в края на лятото, към този момент са съвсем изцяло изчезнали измежду популацията и делът на смъртните случаи от COVID-19 се е нараснал . Това допуска, че те са били по-малко инфекциозни и по-малко заплашителни за хората, в сравнение с тези вариации на вируса, които неотдавна са почнали да циркулират измежду хората.
По-нататъшното проучване на вирусите на норка, съгласно Томокадзу Кониши, ще разреши на човечеството да употребява такива варианти на SARS-CoV-2 като основа за ваксина против COVID-19.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР