Молдовският премиер Йон Кику и правителството му подадоха оставка. С

...
Молдовският премиер Йон Кику и правителството му подадоха оставка. С
Коментари Харесай

Молдовското правителство подаде оставка след президентските избори

Молдовският министър председател Йон Кику и държавното управление му подадоха оставка. С това те проправиха пътя към съставянето на нов кабинет при новия президент Мая Санду, определена предишния месец, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

"Оглавяваното от мен държавно управление се отдръпва ", сподели на конференция Кику, който е някогашен финансов министър.

Молдовският парламент го утвърди за министър-председател предишния месец, дружно с държавното управление му, което беше формирано най-вече от министри, симпатизиращи на подкрепяния от Москва отиващ си президент Игор Додон.

Санду, която е за по-тесни връзки с Европейския съюз, ще поема поста от Додон на следващия ден. Тя ще номинира собствен министър-председател след съвещания с Народното събрание, който се чака да бъде разхлабен.

Санду ще може да назначи лоялно на нея държавно управление и без да разпуска Народното събрание, съобщи Додон на същата конференция, на която Кику разгласи оставката си, съобщи ТАСС. "Новият президент, който на следващия ден встъпва в служба, би трябвало да поеме отговорност за обстановката в страната и да стартира полемики с парламентарните групи или да разиска проект за разформироване на Народното събрание. Бих желал да отбележа, че ние сме отворени за такива полемики ", сподели към момента настоящият президент, който след изборите има намерение да оглави още веднъж Партията на социалистите на Република Молдова, която е и първа политическа мощ.

За оставката на кабинета упорстваха Санду и подкрепящата я Партия на действието и солидарността. Те обръщаха внимание на това, че парламент, в който над една трета от депутатите са напуснали парламентарните групи, от които са били определени, към този момент не дава отговор на резултатите от изборите. С тази позиция се съгласи и Додон. Но съгласно него поради пандемията и рецесията избирането на нов парламент би трябвало да бъде отсрочено за по-късен стадий.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР