Молдовският парламент одобри законопроект за преименуване на държавния език .

...
Молдовският парламент одобри законопроект за преименуване на държавния език .
Коментари Харесай

Молдова се отказа от държавния си език, вече ще използва румънския


Молдовският парламент утвърди законопроект за преименуване на държавния език. Мнозинството от депутатите - 58 от общо 101 - са дали своят вот за приемането му.

„ Законопроектът за осъществяване на някои решения на Конституционния съд беше признат на второ четене с “, съобщи по време на съвещанието ръководителят на Народното събрание Игор Гросу.

Молдовският парламент се състои от 101 депутати и за приемането на законопроекта е належащо на присъстващите депутати.

Законопроектът е препоръчан от партията „ Действие и взаимност “, която има 63 места в Народното събрание. Опозиционният блок на комунистите и социалистите се опълчва на законопроекта. при приемането на плана на първо четене в Народното събрание се стигна до скандал.

Според проектозакона термина „ молдовски език “ се заменя с „ румънски език “. Когато става въпрос за Молдова, думите, „ формален език “, „ майчин език “ се заменят с „ румънски език “.

През 2013 година Конституционният съд постанови, че румънският език е държавният език в страната. В същото време, съгласно, за държавен език в страната се смята молдовският език на латиница - версия, сходна на румънския.

Румънският език и университети, а молдовският език на кирилица се учи единствено в Приднестровието.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР