Молдовският парламент одобри законопроект за преименуване на държавния език от

...
Молдовският парламент одобри законопроект за преименуване на държавния език от
Коментари Харесай

Парламентът в Молдова преимунава молдовския език на румънски

Молдовският парламент утвърди законопроект за преименуване на държавния език от молдовски на румънски. Мнозинството от депутатите - 58 от общо 101 - са дали своят вот за приемането му. " Законопроектът за осъществяване на някои решения на Конституционния съд беше признат на второ четене с гласовете на 58 депутати ", съобщи на съвещанието ръководителят на Народното събрание Игор Гросу.

Молдовският парламент се състои от 101 депутати и за приемането на законопроекта е належащо болшинство от гласовете на присъстващите депутати.

Законопроектът е препоръчан от партията " Действие и взаимност ", която има 63 места в Народното събрание. Опозиционният блок на комунистите и социалистите се опълчва на законопроекта. В резултат на това при приемането на плана на първо четене в Народното събрание се стигна до скандал.

Според проектозакона термина " молдовски език " се заменя с " румънски език ". Когато става въпрос за Молдова, думите " държавен език ", " формален език ", " майчин език " се заменят с " румънски език ".

Молдова, страна с почти 2,7 милиона души, се намира сред Румъния и Украйна и има история, която е надълбоко преплетена с Румъния. Двете съседки имат обща история, просвета и език. Източната област на Румъния се назовава още Молдова. По-голямата част от Молдова е анексирана от царска Русия през 1812 година и е част от Руската империя под името Бесарабия до края на Първата международна война, когато гласоподава да се сплоти с Румъния.

Тя още веднъж беше анексирана от Москва и превърната в руска република в края на Втората международна война, преди да разгласи самостоятелност през 1991 година на фона на разпадането на Съветския съюз. Една от най-бедните страни в Европа, Молдова е изправена пред спомагателна неустойчивост от войната на Русия в Украйна, приемайки хиляди украински бежанци и страхувайки се от евентуална съветска инвазия, подкрепена от войските на Москва, ситуирани в нейния отделил се район Приднестровието.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР