Молдовската полиция съобщи в неделя, че е арестувала група мъже,

...
Молдовската полиция съобщи в неделя, че е арестувала група мъже,
Коментари Харесай

Молдова обяви, че е осуетила свързан с Русия заговор преди антиправителствени протести

Молдовската полиция заяви в неделя, че е арестувала група мъже, свързани с Русия, които са възнамерявали да провокират вълнения по време на антиправителствени митинги в Молдова, съобщи " Политико ".

Арестите идват единствено няколко дни откакто Белият дом предизвести, че Москва се пробва да " отслаби молдовското държавно управление ".

Молдова е изправена пред възходящ политически напън от Москва след нахлуването на Русия в Украйна. Молдова, която се управлява от прозападния президент Мая Санду, получи статут на претендент за участие в Европейски Съюз през юни предходната година.

Миналия месец, че Кремъл възнамерява да провежда прелом в Молдова.

Ръководителят на молдовската полиция Виорел Чернауцану разкри в неделя, че 50 до 100 души са забъркани в заговора, като всеки е щял да получи до 10 хиляди $ за присъединяване в антиправителствените демонстрации.

Молдовската полиция сподели, че е съумяла да осуети заговора в събота, което е довело до задържането на седем души, откакто сътрудник под прикритие е проникнал в групата. " Информацията за присъединяване на групи от Русия беше доказана, в това число от наш сътрудник под прикритие, който се свърза с лицето от Москва с псевдоним " Маин Санду ", изпратено в Кишинев, с цел да даде нужните указания ", сподели Виорел Чернауцану, представен от молдовската новинарска организация МОЛДПРЕС и Българска телеграфна агенция.

" Това е лице с двойно поданство, молдовско и съветско, което неведнъж е сменяло името си. Той пристигнал в Кишинев на 9 март, с цел да даде инструкции за по-нататъшните дейности. След проследяващи дейности, по-конкретно видеозаписи, чиновниците на реда схванаха за проникването на 10 групи - всяка от които по 5 - 10 души, с избрани знаци - ръководещи дестабилизиращите дейности, с заплащане от към 10 хиляди $ на човек ", добави Чернауцану.

Началникът на молдовската полиция съобщи, че тя е разкрила доказателства за комуникиране на деструктивни групи с известни лица от опозицията. " При нужда (опозиционерите) е трябвало да провеждат правна, материална помощ, юристи и така нататък ", изясни той.

Неотдавнашната вълна от антиправителствени митинги беше проведена от групата " Движение за народа ", която е подкрепена от дребната прокремълска партия " Шор ". Хиляди хора се събраха в неделя в Кишинев, като стачкуващи подлагаха на критика проевропейското държавно управление за внезапното повишаване на разноските за живот, показва " Гардиън ".
" Руски играчи, някои свързани с съветското разузнаване, се пробват да провеждат и да употребяват митинги в Молдова като основа за подклаждане на протест против молдовското държавно управление ", предизвести в петък представителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби. Той добави, че задачата евентуално е Москва да сложи прокремълска администрация.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР