Молдова победоносно заяви, че за първи път купува газ на

...
Молдова победоносно заяви, че за първи път купува газ на
Коментари Харесай

Експериментите с газа от Европа ще замразят Молдова

Молдова победоносно съобщи, че за първи път купува газ на реверс - и то не съветски газ. Как е допустимо това, специалистите могат единствено да гадаят. Но никой не се съмнява, че през зимата ще бъде мъчно за жителите на републиката Защото Кишинев действително не може да размени съветския газ. Пред какъв избор е изправена Молдова в този момент?

„ Митът, че Молдова може да внася газ единствено от Русия, е заплеснат. Преди ден за първи път внесохме природен газ по реверсна система - от запад на изток. В сряда държавната компания “Енергоком ” закупи 5,6 милиона кубически метра газ, които бяха трансферирани през пункта Буднице в Словакия на границата с Украйна “, заяви молдовският вицепремиер, министър на инфраструктурата и районното развиване Андрей Спину.

Заради следващия спор сред Молдова и “Газпром ” през октомври Кишинев реши да купува газ от Запада. През ноември " Газпром " ще достави на Молдова 171 милиона кубически метра газ, до момента в който републиката, дружно с Приднестровието, се нуждае от двойно повече - 334 милиона кубически метра.

Също по този начин молдовската компания не съумя да се споразумее за доставката на електрическа енергия от Приднестровската Топлоелектрическа централа, която също няма газ. Поради това Молдова трябваше да купува недостигащата електрическа енергия от румънския пазар на доста висока цена - най-малко 90 евро за мегаватчас. Това докара до нарастване на сметките за битов ток с 50%.

Твърденията за реверса на неруски газ от Словакия и Украйна са изненадващи за специалистите. Сергей Кондратиев, заместник-ръководител на икономическия отдел в Института по енергетика и финанси, предложи две вероятни пояснения за това, което може да бъде заложено. Първо, Молдова купува газ от Словакия, тъй че доставката се записва на хартия като от тази страна. Но в реалност това е физически реверс на газ от Румъния. Това са единствените физически реверсни доставки, които са вероятни, тъй като газовите потоци от Украйна към Молдова са аверс, т.е. пряк метод на доставка, изяснява специалистът.

Вторият вид, който може да се допусна е, че това не е физически реверс, а въпреки всичко виртуален реверс. „ Компаниите от Словакия, Полша и Германия към момента имат известно количество газ в хранилищата в Западна Украйна. Словакия би могла да продава този газ от украинските складове на Молдова, който се доставяше в републиката посредством съществуващата тръбопроводна система. След това въобще няма вести. Това е общоприетата обстановка. Просто Молдова влезе на газовия пазар в добър миг, когато цените паднаха под 1000 $ за хиляда кубически метра, което е два пъти по-ниско от пиковите стойности. Въпреки че за слабата стопанска система на Молдова това към момента е несъразмерна цена “, споделя Кондратиев.

Реалността е неприятна за Молдова: тя няма с какво да размени съветския газ. Всеки различен газ освен ще бъде доста безценен, само че и физически липсва.

„ Молдова надали ще може да премине към различни източници вместо съветски газ през идващите години. Доставките на газ могат да бъдат реверсирани единствено от Румъния. Няма друга развита инфраструктура за доставки. Въпреки това е малко евентуално Молдова да може да купува газ от съседа даже на високи цени. Румъния като цяло е чист вносител на газ, т.е. самата тя е подвластна от вноса на газ и търсенето му в страната нараства. А в този момент на Балканите има и физически дефицит на газ, зимата за страните от полуострова ще бъде доста тежка “, споделя Сергей Кондратиев.

Освен това Молдова беше изправена пред въпроса за намиране на нови снабдители на електрическа енергия. Доскоро Молдова беше в забавен енергиен съюз с Приднестровието. Републиката получаваше съветски газ, използваше го за произвеждане на електрическа енергия в своята държавна централа. А купувачът на тази електрическа енергия беше Молдова.

„ Но потокът на газ от Русия понижа освен към Молдова, само че и към Приднестровието. Следователно Кишинев също се нуждае от нов снабдител на електрическа енергия. Наскоро Украйна можеше да бъде такава, само че в този момент това надали ще се случи. В прилежащите страни – Румъния, България, Унгария – обстановката с електрическата енергия е почти същата като с газа, няма непотребна генерация, мъчно се договоряват нови размери на стопански допустими цени “, споделя Кондратиев.

Закупуването на газ от Турция и Гърция през България, както сподели Кишинев по-рано, е механически допустимо, в това число посредством реверса на Трансбалканския газопровод, който минаваше през Украйна, Румъния, България, Гърция и Турция, само че главният проблем е цената на този газ. Ще би трябвало да заплащат за него на борсови цени, в допълнение към заплащането за доставка. Молдова надали ще може да си разреши това, като се има поради, че няма пари да купува доста по-евтино гориво от “Газпром ”.

Но “Газпром ” надали ще усили доставките на газ за републиката на фона на не доста положителните стопански и персонални връзки с ръководителя на Молдова. „ Когато президентът на републиката непрекъснато отхвърля дълга си към “Газпром ” и желае да експроприира съветска благосъстоятелност, това очевидно не оказва помощ на Русия да ѝ се притече на помощ в сложната обстановка “, прибавя специалистът.

Всичко това значи едно - зимата за Молдова ще бъде доста тежка, даже в случай че преносът на газ през Украйна продължи (а това по никакъв начин не е несъмнено в момента). „ Няма сигурност, че популацията на републиката ще има задоволително газ тази зима. Икономиката на Молдова е подредена по подобен метод, че няма от какво да се икономисва. Германия е тази, която може да ограничи доставките на газ за немската индустрия и електроцентрали. А в Молдова главният консуматор на газ през зимата е популацията и малко - топлофикациите. Нито едното, нито другото могат да бъдат лимитирани без последици. Спирането на топлоснабдяването е сериозен казус. Затова първо ще стартират да лимитират подаването на газ за домовете. Освен това управляващите могат да създадат това без никакво известяван на жителите. Налягането в разпределителната тръба просто понижава - и газовите горелки в къщите стартират да горят по-слабо ”, рисува мрачна картина Кондратиев.

Молдовските управляващи нямат огромен избор. Друг вид е да се вдигнат цените за потребителите най-малко до 1500-1800 $ за хиляда кубически метра, т.е. молдовците да бъдат принудени да заплащат пазарната цена. Това ще докара до големи задължения на популацията за комунални услуги. „ Следва избор. Или управляващите стартират да изключват хората за задължения и тогава търсенето бързо ще намалее. Или управляващите си затварят очите за неплащанията, само че тогава “Молдовагаз ” доста бързо се трансформира в компания-зомби. Тук няма добър вид “, заключва събеседникът.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР