Молбата ми е оттук нататък всички въпроси с преместването на

...
Молбата ми е оттук нататък всички въпроси с преместването на
Коментари Харесай

Боршош: Преместването на паметника на Съветската армия зависи от Петков, Трифонов, Нинова и Христо Иванов

" Молбата ми е оттук насетне всички въпроси с преместването на Паметника на Съветската войска да се насочат към четирима индивида – Кирил Петков, Слави Трифонов, Корнелия Нинова и Христо Иванов ". 

Това съобщи на брифинг в Столичния общински съвет (СОС) зам.-кметът по просвета и обучение Мирослав Боршош. Той сподели, че единствените, които могат да реалокират паметника са те и ръководещата коалиция. " Всички въпроси, свързани с бъдещето на паметника, апелирам да отправяте към тях ", сподели Боршош, представен от Българска телеграфна агенция. 

Председателят на СОС Георги Георгиев дефинира като подправена вест изказванието, че СОС е отказал да вземе решение за ориста на паметника.

" Колегите, които повдигат тематиката, обезверено търсят медийно внимание ", разяснява той и заяви, че това са кметът на регион " Средец “ Трайчо Трайков и общинският консултант Методи Лалов, " както и други, на които сега вършим реклама опровергавайки лъжите им ". 

Георгиев напомни, че решението за унищожаване на паметника е взето през 1993 година и то в никакъв случай не е отменяно. " Паметникът е държавна благосъстоятелност и само и единствено страната може да реши дали да го отстрани, реалокира или да се разпореди по различен метод ", съобщи Георгиев. 

Той добави, че СОС като орган на локалното самоуправление, не може да " подскача “ на всяко предложение, което опонира на закона и на влезнало в действие решение. Има политическа воля, тя е ясно изразена и в никакъв случай не е отменяна. " Има обаче юридически път, който би трябвало да бъде спазен ", сподели Георги Георгиев.

" Държавата би трябвало да се разпореди със своя парцел, това е пределно ясно ", добави той. 

Малина Едрева, общински консултант от групата на ГЕРБ-СДС в СОС, сподели, че е очаквала от кмета на регион " Средец “ Трайчо Трайков да внесе План за сигурност и ръководство на отпадъците и сигурност на здравето, с цел да може да бъде мястото оптимално обезопасено при демонтажа. 

" Истината е, че те имат съдружно неразбирателство и топката се трансферира на СОС “, съобщи Едрева. 

Тя заяви, че още през есента на 2020 година е поискала мнението на страната по проблема в лицето на Министерството на културата, само че до ден сегашен няма отговор. През юни предходната година от страна на Столичната община е изпратено друго писмо, на което също няма отговор, добави тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР