Можеш да се справиш трудно, но можеш и лесно.Майка ми

...
Можеш да се справиш трудно, но можеш и лесно.Майка ми
Коментари Харесай

Аз и мама в царството на битовите улеснения


Можеш да се оправиш мъчно, само че можеш и елементарно.

Майка ми е от тези соц-супергероини, от които несъмнено са и вашите. Отгледала е две деца през 70-те на пелени за доста многократна приложимост, без парно, без топла вода. Мъкненето на въглища от мазето до четвъртия етаж и зареждането на камини е било всекидневие за нея и татко ми. Когато в София " пуснали " нафтови печки, всяка нощ към 4 ч. ходела някъде към пл. Света Неделя да си демонстрира номерчето, тъй като който не се яви на инспекция, отпада и остава в Средновековието до второ разпореждане или най-малко до установяването на верните контакти, които да го изведат напред в листата. И до ден сегашен най-големите механически достижения, трансформирали живота й на стопанка, са автоматизираната пералня, с която се снабди в самия завършек на XX век, и една картофобелачка от Съюз на съветските социалистически републики, която може да бели пресни картофи, до момента в който мама върти щастлива една пластмасова дръжка. Мама през днешния ден е една технобаба, снабдена със остарял айфон, от който изпраща селфита на внуците. Нарича Viber " вайбъра ", чете " вестника " от екранчето и социализмът по никакъв начин не й липсва – мисля, че разбрахте частично за какво. Когато видя по какъв начин Roomba-та се търкаля у дома напред-назад и почиства съвършено, сподели, че желае да оплаче погубената си младост. Веднага обаче схвана капацитета й и попита дали роботът не може да се качва върху библиотеките, с цел да бърше и прахуляк, тъй като нещо такова й трябвало. Не мамо, не може, само че ще може един ден!

Една обичана наша тематика е какви неща са ни трансформирали живота в битово отношение – забавляваме се и си оценяваме сегашното, тъй като и двете сме работещи дами без домашна прислуга, а семейството е най-много наше " обвързване ". Между " А ти помниш ли... " и " Е, в случай че съм си мислила преди пет години, че... " взехме решение да си създадем лист с топ 5 и да го споделим с нашите виртуални посестрими тук:

1. Автоматичната пералня . Представете си да переш, наливайки вода в пералня с един режим, наименуван " пране ". Без центрофугиране. За да се центрофугира, ръчно прехвърляш всичко в обособен или прилежащ съд – центрофуга с под 500 оборота. После... прелестно изстискване и простиране. Да, имаше такава процедура преди простирането – изстискване. Днешните автоматизирани перални са като галактически совалки! Да живее електрониката!

2. Миялната машина. Само за сведение – автоматизираната миялна машина е патентована от американката Джоузефин Кокрейн през 1893 година За Джоузефин се надявам да има особено място в Рая, откъдето да се любува на най-прекрасни гледки и божествен разкош. За тези, които не разрешиха на българката да има миялна машина съвсем до края на XX век – да се пържат в адския фритюрник!

3. iRobot. Тук към този момент мога да кажа, че и аз, и майка ми, която не си пада по кучето и котката ни (а минимум по това, че влизаме с обувки вкъщи), сме изцяло единомислещи – това нещо промени освен моето качество на живот, а и цялостната атмосфера на дома ни. Неслучайно компанията се занимава главно с роботика за NASA. Моята има суперинтелигентна сензорна система (не пада по стълби), вместо четки има гумени екстрактори, които събират доста по-ефективно прахуляк и нечистотии, може да върви от стая в стая, само че най-много аз и прахосмукачката/метлата/мопът към този момент сме единствено далечни познати!  

4. Кухненският робот. Човек, един път като научи по какъв начин да прибира вярно приставките на кухненския робот, в комбиниране с миялната машина, открива, че готвенето е единствено наслаждение и нищо друго! Майка ми е кошмарна готвачка, само че я разбирам – и аз не бих стъргала моркови на ръка или да разрушавам белтъци на сняг с допотопна тел... действителности отпреди не доста време...

5. Машината за самун. За човек, който е отгледан и живял с самун, в по-голямата част от живота – бял или вид Добруджа, майка ми е на върха на щастието, че може да подготвя каквито си пожелае типове самун в една магическа машинка, която някак си прави всичко сама. Много домове замирисаха на прясно изпечен самун, откогато добра душа направи допустимо това.

 

 С поддръжката на iRobot
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР