Може през февруари изобщо да не видим нещо, което да

...
Може през февруари изобщо да не видим нещо, което да
Коментари Харесай

Зима може да не видим през февруари

Може през февруари въобще да не забележим нещо, което да назовем зима. 

След извънредно топлата седмица, на която към този момент сме очевидци, началото на идната седмица, идва ред на превалявания и даже гръмотевични стихии над Южна и Централна България. Причината е, че през нашата страна ще премине средиземноморски циклони, прецизира синоптикът Имре Дузмат от Meteo Balkans ( " Метео Балканс " ).

Преди този циклони ни чака и фьонова обстановка в петък. Очакваме мощни южни ветрове, като на изолирани места, изключително северно от планинските скатове. Очакваните пориви напразно ще доближат до 80-100 км/час.

Влошаване на времето се чака към 12-ти февруари, само че преваляванията ще са от дъжд и ще са типични за април. Дори са вероятни и гръмотевични бури над Рило-Родобският масиви. Регионалните модели, даже предвиждат, че валежите ще са обилни по количества. 

Очакваме и намаляване на температурите към средата на идната седмица, а с понижението преваляванията над Предбалкана и по високите полета от Западна България, дори ще преминат в сняг. 

Глобалният модел - GFS, даже стартира да предвижда съществено захлаждане над Скандинавските страни към 20-21 февруари, само че вероятността това захлаждане да се осъществя е под 30%.

Причината за тази неустановеност е предстоящото стратосферно стопляне, само че даже и детерминистичните модели и няколко членове на ансамблите им е мъчно да предвиждат, тъкмо по какъв начин ще се разиграе тази циркулация.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР