Може ли ТЕЦ Варна всъщност да бъде основна мощност в

...
Може ли ТЕЦ Варна всъщност да бъде основна мощност в
Коментари Харесай

ТЕЦ Варна пак осигурява студен резерв - има ли опасност за националната сигурност?

Може ли Топлоелектрическа централа " Варна " в действителност да бъде съществена мощ в студения ни запас? Този въпрос слага още веднъж организацията " Антикорупционен фонд " (АКФ) поради новината, че централата, която е благосъстоятелност на Ахмед Доган, се оказа една от главните мощности за студения запас и за новия интервал - от 01.08.2018 година – 31.07.2019 година.
Според резултатите от търговете, оповестени на уеб страницата на Енергийния систематичен оператор (ЕСО), Топлоелектрическа централа " Варна " влиза в запаса със 1 049 906 мегаватчаса. За това на централата ще бъдат платени 26,5 млн. лв.. Освен контрактуваната сума за гарантиране на мощности, страната заплаща на сдруженията, предоставящи леден запас, и спомагателни средства за времето, в което мощностите действително работят.
" Разследване на АКФ от месец юни тази година повдигна съществени подозрения по отношение на експлоатационната валидност на Топлоелектрическа централа " Варна " и опцията на централата да извърши лицензионните си отговорности. В тази връзка сме извънредно обезпокоени от новината за нов контракт с Топлоелектрическа централа " Варна ", сподели Бойко Станкушев, шеф на АКФ.
" Фактите, до които достигнахме макар дейната опозиция на страната, получиха необятен публичен отзив освен в България, а и в чужбина. Изпратили сме сигнали до четири обществени институции и продължаваме да призоваваме за обширно следствие ", посочи Станкушев.
Сигналът на АКФ по отношение на Топлоелектрическа централа " Варна " беше пратен до ДАНС, Министерство на енергетиката и КЕВР на 19 юни, тази година. Той касае въпроса дали в действителност централата може да обезпечава леден запас т.е. дали има техническата опция да го прави. Отдавна в общественото пространство има спекулации, че мощностите на ТЕЦ-а не могат да се задействат при положение на незабавна потребност в нужните периоди. Такава публична информация до момента не е коментирана. Сигнализирани бяха и Национална организация за приходите (НАП) във връзка със подозрения за отбягване на налози в придобиване на ТЕЦ-а от почетния ръководител на Движение за права и свободи през август 2018.
" Енергийните институции следва да осъществят контролните си пълномощия и да се произнесат по отношение на подозренията, водени само от отговорностите си да работят за обществения интерес, ” разяснява Станкушев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР