Може ли стадният имунитет чрез заразяване да е отговор на

...
Може ли стадният имунитет чрез заразяване да е отговор на
Коментари Харесай

Фалшивите обещания за стаден имунитет към COVID-19

Може ли стадният имунитет посредством заразяване да е отговор на пандемията от ковид? Отговор на въпроса търси в просторен материал списание.
През месец май бразилският град Манаус беше унищожен от голям взрив на. Болниците изнемогваха, а градските управляващи бяха принудени да открият нови гробища в близките гори. Но август месец нещо се промени – макар отпущането на ограниченията за обществена отдалеченост в края на юни, в двумилионния град случаите понижиха от 120 на ден до съвсем 0.
 СЗО: Стадният имунитет не е алтернатива СЗО: Стадният имунитет не е алтернатива
" Никога в историята на публичното здраве стадният имунитет не е бил употребен като тактика за реакция на огнище, камо ли на пандеми...
Две групи откриватели се заеха да проверяват случая, като през септември заключиха, че намаляването на случаите най-малко частично се дължи на това, че голям % от популацията към този момент се е срещнал с вируса и към този момент има имунитет. Имуноложката Естер Сабино от университета в Сао Пауло и сътрудниците й тестваха повече от 6 000 проби за антитела SARS-CoV-2. “Открихме, че броят хора, които са били инфектирани, е в действителност висок, достигайки 66% в края на първата вълна “, споделя Сабино. Изследователският й екип стига до извода, че това значи, че броят на хората, които към момента са податливи към вируса, е прекомерно дребен, с цел да се поддържа зараза – по този начин наречения. Друга група учени от Бразилия стига до същото умозаключение.
Случаят с Манаус, споменаван постоянно дружно с елементи от северна Италия, които бяха съществено наранени от ковид, беше употребен като мотив за последователите на стадния имунитет. Планът планува огромна част от обществото да се върнат към естествения си темп на живот, като в това време се изолират възрастните и хронично болните, които са застрашени от тежко протичане на заболяването. Това на процедура би разрешило на вируса да следва своя натурален ход, считат те.
Въпреки това епидемиолозите неведнъж опровергават тези хрумвания. “Да се предадем пред вируса не е проект за защита “, споделя имунологът Кристиан Андерсен от изследователския институт Скрипс в Калифорния. “Такъв метод би довел до пагубни загуби на човешки животи без наложително да води до по-бързо завръщане на обществото към нормалнността. Никога не сме го правили сполучливо преди и това ще докара до недопустимо и излишно страдалчество и смъртност “, споделя още той.
Въпреки широкоразпространената рецензия, концепцията за стадния имунитет продължава да се чува от политици в десетки страни, измежду които, Англия и Съединените щати. Дори някои учени се пробват да прокарат тази теза. В началото на октомври либертариански мозъчен концерн и дребна група учени написаха документ, прочут като декларацията Грейт Барингтън. В него те приканват да се завърнат към естествен живот всички, за които рискът от развиване на тежки признаци е невисок, с цел да се разреши на SARS-CoV-2 да доближи нужните равнища за стаден имунитет. Високорисковите, като възрастни и заболели, могат да бъдат предпазени посредством избрани ограничения. Авторите на декларацията даже получиха банкет в Белия дом и провокираха контра реакция от друга група учени от The Lancet, които нарекоха методът към стаден имунитет “опасна илюзия, неподкрепена от научни доказателства “.
Стадният имунитет се доближава, когато вирусът към този момент не може да се популяризира, защото среща единствено хора, които са предпазени от него. Когато се доближи задоволително огромен дял от популацията, всяка нова зараза просто изчезва. “Не е нужно всеки от обществото да е ваксиниран – трябват ви единствено задоволителен брой хора да са ваксинирани “, споделя Каролин Бъки, епидемиолог от Бостън, Масачузетц.
 Улиците на шведските градове след стадния имунитет: репортаж Улиците на шведските градове след стадния имунитет: репортаж
По улиците на шведските градове е мъчно да се виждат външните признаци на пандемия, привични за други градове по света. Така назова...
Обикновено стадният имунитет е мечтан резултат от широкоизползвано имунизиране. То пази тези, които по една или друга причина не могат да получат, като да вземем за пример тези с компрометирана имунна система. Затова доста медицински експерти избират термина стадна отбрана.
И това е значимо – експертите по публично здраве не приказват за стаден имунитет като инструмент в изискванията на неявяване на ваксини. “Озадачен съм, че някои влагат в стадния имунитет значение на това, че всички би трябвало да са инфектирани преди този момент да спре “, споделя Марсел Салате от швейцарския федерален институт по технологии в Лозана.
Епидемиолозите могат да изчислят процентът от популацията, което би трябвало да има имунитет, преди да се реализира стаден подобен. Тук значение има ​​ " базовото репродуктивно число ", което демонстрира междинният брой хора, които могат да заразят от един притежател на вируса. То демонстрира какъв брой инфектиран е вирусът и се значи с R0. Формулата за пресмятане на прага за постигане на стаден имунитет е 1–1/R0, което значи, че колкото повече хора заразява един субект, толкоз по-висок е процентът на хората, които би трябвало да има имунитет, с цел да се доближи до стадна отбрана. Например, морбилите са извънредно заразна болест с R0 сред 12 и 18, с което се реализира стаден имунитет при 92–94% от популацията. За вирус, който е по-малко инфектиран, прагът ще е по-нисък.
Какъв обаче е прагът за постигане на стаден имунитет при SARS-CoV-2? Специалисти са пресметнали тази стойност за 30 страни, като се оказва, че той е извънредно друг при другите страни. Прагът варира от 85% в Бахрейн до едвам 5,66 на 100 в Кувейт. Това е поради големите разлики в цената на R0, който се трансформира в другите региони на света съгласно ограниченията и държанието на хората. В Бахрейн, да вземем за пример, R0 е 6,64, което е сериозен коефициент, а в Кувейт, където има строги ограничения, е едвам 1,06. Ако рестриктивните мерки се отстранен, този коефициент разумно ще се увеличи.
Според академик от Бостън обаче, тези изчисления почиват на догатки и не регистрират държанието на хората. “Те не демонстрират възможните ограничавания, смяната в държанието им. Ако да вземем за пример, се усили спазването на физическата отдалеченост, базовото репродуктивно число ще намалее. В момента в който обаче се вдигнат тези ограничавания и хората стартират да споделят както преди, прагът незабавно ще се повиши “, споделя Самюел Скарпино.
 Доц. Чорбанов: Швеция потвърди хипотезата за груповия имунитет Доц. Чорбанов: Швеция потвърди хипотезата за груповия имунитет
За мен Швеция потвърди хипотезата за груповия имунитет. Смъртността е действителният индикатор при такава болест, а не позитивните. Това зая...
В взаимозависимост от страната, прагът за постигане на имунитет при COVID-19 варира от 10 до 70%.Но Скарпино предизвестява, че ниските прагове се основават на усещания, които може да не са правилни. Според математическите модели, при тях първо ще се заразят хората с доста контакти и по този начин ще предадат вируса на повече хора. След като тези суперзаразители получат имунитет към вируса, веригите на заразяване внезапно ще намалеят и като резултат ще се стигне бързо до стаден имунитет въпреки и с невисок % инфектирани. “Но в случай че се окаже, че всеки може да стане суперзаразител, тези предварителни калкулации просто не са правилни. Като резултат, прагът на стадния имунитет ще бъде по-близо до границата от 60-70% - тъкмо както демонстрират множеството модели “, споделя Скарпино.
Точно това демонстрират и заразяванията в затворени общности като пандизите и круизните кораби. Първоначално COVID-19 се популяризира бурно, след което се забавя. В щатския затвор Сан Куентин в Калифорния повече от 60 на 100 от жителите се заразяват, преди да спре епидемиологичният гърмеж, а това не е станало при 30%. “Няма мистична тъмна материя, която защищава хората ”, безапелационен е Кристиан Андерсен.
И макар че стадният имунитет може да бъде обмислен, никой не знае дали действителният сюжет ще е точно подобен. Именно по тази причина доста откриватели считат, че той е неприятна концепция. “Да се опитваме да достигнем стаден имунитет посредством таргетирани инфекции наподобява безумно. В Съединени американски щати евентуално при подобен сюжет сред един и два милиона души ще умрат “, споделя още Андерсен.
Пример за това е бразилският Манаус. През май смъртността в града доближава 4-5 пъти повече от измерената в предходни години. И макар ентусиазма към намаляването на инфектираните през август, бройките още веднъж стартират да порастват. “Това покачване демонстрира, че спекулацията, че популацията на Манаус е достигнало стаден имунитет, просто не е вярна “, безапелационен е Андерсен.
Смъртните случаи са единствено част от уравнението. Много от заболелите могат да претърпят съществени както медицински, по този начин и финансови последици, а доста хора претърпели ковид оповестяват за остатъчни резултати върху здравето си. Над 58 000 души са били инфектирани досега в Манаус, а това значи големи човешки премеждия.
 Учени: Колективен имунитет против ковид не съществува Учени: Колективен имунитет против ковид не съществува
Концепцията за груповия имунитет против COVID-19 може да се счита за провалена: изработването на стаден имунитет в обществото де факто е...
В началото на пандемията редица медии оповестиха, че Швеция ще преследва стаден имунитет като остави хората да живеят обикновено, само че на процедура това не е по този начин, счита здравният министър на страната Лена Халенгрен. “Стадният имунитет е евентуална последица от развиването на разпространяването на вируса в Швеция или в други страни ”, декларира тя пред Nature. “Подходът на Швеция е непосредствен до този в останалите страни: изтъкването на общественото разграничаване, отбраната на уязвимите групи, всеобщото тестване и следенето на контактните лица, както и подсилването на здравната система, с цел да се оправи с епидемията ”, споделя тя. Въпреки това Швеция не е модел за триумф — статистиката на Джонс Хопкинс демонстрира, че страната регистрира над 10 пъти повече смъртни случаи от COVID-19 на 100,000 души в сравнение с в прилежаща Норвегия – 58,12 по отношение на 5,23 на 100 000. Фаталните изходи по отношение на броя инфектирани пък са три пъти повече спрямо Норвегия и Дания.
Концепцията за постигане на стаден имунитет след заразяване почива и на недоказаната теза, че хората, които оздравеят, към този момент са неуязвими за вируса. За SARS-CoV-2 има индикации, че се образува някаква отбрана, само че е минал прекомерно дребен интервал, с цел да се откри сигурно дали има дълготраен имунен отговор. Освен това към днешна дата е мъчно да се мери сигурно равнището на имунитет в обещано лице. Изследователите могат да тестват равнищата на антитела, характерни за SARS-CoV-2, само че те към момента не знаят какъв брой време те ще бъдат откриваеми в кръвта. Сезонните коронавируси, които предизвикват простуда, предизвикат топящ се имунитет, който трае приблизително към година. “Разумно е да предположим, че и с този ковид ситуацията ще е сходно “, считат учени.
Освен това през последните месеци се появяват доказателства, че някои хора се заразяват наново с вируса. Засега не е ясно какъв брой постоянно това би могло да се случва и дали при реинфекцията, COVID-19 ще бъде изкаран по-леко. “Ако хората, които са инфектирани, станат податливи на вируса още веднъж след година, на процедура в никакъв случай няма да бъде доближат стаден имунитет “, споделя Андерсен.
“Няма магическа пръчка, с която да решим казуса. Ние би трябвало да се надигнем пред действителността – в никакъв случай преди не сме достигали до стаден имунитет посредством всеобщо заразяване с чужд вирус и за жалост SARS-CoV-2 не е по-различен. Ваксинирането е единственият етичен пък към стадния имунитет. Колко хора ще би трябвало да имунизираме и какъв брой постоянно – всичко това зависи от доста фактори, в това число и какъв брой ефикасна ще е имунизацията, както и какъв брой време ще защищава “, споделя още Андерсън.
Разбираемо е, че хората са изтощени и разочаровани от наложените ограничения като обществено разграничаване и локдаун на доста места. Докато обаче няма ваксина, това са най-хубавите принадлежности, с които разполагаме. “Не е неизбежно всички да хванем вируса “, споделя Де Соуза. “Има доста аргументи да сме оптимисти. Ако продължим с управляването на риска до момента в който получим ваксина, ние сигурно ще спасим много животи “, споделя още той.
 Изглежда има непонятен към момента имунитет против COVID-19 при болшинството хора Изглежда има непонятен към момента имунитет против COVID-19 при болшинството хора
Възможно ли е болшинството от хора по света да има имунитет против COVID-19 даже и без да са го прекарали? Тази възможност почва все по-...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР