Може ли да докаже правосъдната министърка Надежда Йорданова, че членовете

...
Може ли да докаже правосъдната министърка Надежда Йорданова, че членовете
Коментари Харесай

Защо Иван Гешев предложи на правосъдния министър Надежда Йорданова да се извини на членовете на Висшия съдебен съвет


Може ли да потвърди правосъдната министърка Надежда Йорданова, че членовете на кадровия орган са подвластни от основния прокурор и кои са те съответно и поименно? Този въпрос зададе членът на Висшия правосъден съвет (ВСС) Йордан Стоев към нея още при започване на дебата всъщност на настояването ѝ за отстраняването на Иван Гешев от поста му.

Всъщност, въпросът на Стоев показва за следващ път по какъв начин една чисто пропагандна теза, с каквито в последно време представителите на „ партиите на смяната “ започнаха интензивно да си служат, може да бъде разобличена от самия ѝ създател. Това се оказа безспорен факт в тази ситуация на Надежда Йорданова, която опита да избяга и да заобиколи въпросите на кадровите, като не посмя да уточни нито един от тях поименно като подвластен от основния прокурор, както твърдеше до преди 6 дни.

Самото изказване, което беше визирано, Йорданова направи в свое изявление пред „ Нова телевизия “ на 6 април и беше буквално следното: „ Нямам илюзии и не мога да кажа, че чакам този състав на Висш съдебен съвет да вземе решение да освободи основния прокурор. Необходими са 17 гласа, а огромна част от гласовете във Висш съдебен съвет са на лица, които единствено след няколко месеца се връщат още веднъж в прокуратурата или дължат своята кариера на Иван Гешев “.

Очаквано Йордан Стоев помоли министърката да цитира съответни имена. По две аргументи – засегнатите поименно да могат да се отведат от гласуването по отстраняването на Гешев, с цел да не се вършат спомагателни внушения. И второ – да могат да могат да потърсят правата си в съда. „ С сходни изказвания считам, че се вършат опити да се образува моето лично мнение. Моля, министър Йорданова да уточни поименно най-малко един от членовете на Висш съдебен съвет, за които има информация, че са подвластни. Ако тя не може да направи това, ще се окаже, че е направила манипулативни внушения и лъжи “, сподели Стоев.

Йорданова обаче се тормози и потвърди, че в действителност казаното от нея е било чиста операция и агитация, а действителни доказателства и имена на „ подвластни “ членове на Висш съдебен съвет няма. „ Известно е в обществото, че по този начин, както е структуриран Висш съдебен съвет, а и предходните сформира, имаме систематичен проблем. Това е маркирано и в поредност решения на Европейски съд по правата на човека (не стана ясно какво отношение има Европейски съд по правата на човека със структурата на българския Висш съдебен съвет и за какви решения става дума, бел.ред.). Структурният проблем, който имаме с Висш съдебен съвет е, че членовете му могат да бъдат и настоящи прокурори. Това несъмнено е въпрос на законодателната власт, който следва да свършим “, опита се да изясни какво е имала поради в изявлението си.

Подобно пояснение за предишни нейни думи, в които непосредствено се настояват зависимости обаче е не просто несъстоятелно, само че и един спомагателен мотив „ алената лампа “ на всеки слушащ изказванията й оттук насетне да ревизират чутото през още най-малко 3 източника. За по-сигурно.

Несъстоятелното пояснение на Йорданова пробуди и реакцията на самия Гешев, който я прикани да се извини. „ Толкова ли е мъчно да кажете, че сте сбъркала? Защото вие казвате, че членове на Висш съдебен съвет зависят и дължат кариерното си развиване на основния прокурор. Трудно ли е да кажете, че сте позволила лапсус? Аз, в случай че бях на ваше място, щях да кажа – няма, в състава на Висш съдебен съвет подобен човек. Всеки бърка. Аз бъркам непрекъснато. Но вие не можете да признаете грешката си “, сподели основният прокурор.

Йорданова в последна сметка не си призна, че е сбъркала. И с това провокира в допълнение отрицателно отношение у още редица членове на Висш съдебен съвет. А и освен. Този отвод от нейна страна обаче е индикативен за самоцелността на настояванията ѝ и за методите, основани на чисти внушения, които употребява в офанзивата си против основния прокурор. Защото тази обстановка стартира да ни кара да се питаме до каква степен може да стигне правосъдният министър, и изпълнителната власт като цяло, в използването на способи на операцията и изкривените обстоятелства против всеки един неуместен представител на правосъдната система, в случай че реши да се занимае с него. Очевидно в близост. Ако вместо елементарен политически ПР се наложи да употребява и юридически причини и доказателства за думите си.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР