Може ли да бъде спасена Лаута? Гората е в потресаващо

...
Може ли да бъде спасена Лаута? Гората е в потресаващо
Коментари Харесай

Ще бъде ли спасена Лаута? Започва мащабно обследване на загиващия парк

Може ли да бъде избавена Лаута? Гората е в потресаващо положение и постепенно, само че несъмнено умира. Покрай централните алеи има десетки изсъхнали дървета, клони, като всеки ден падат нови и нови дървета, покосени от заболяванията по тях. Само преди половин година зам. шефът на Оперативна програма " Паркове и градини " Георги Николев съобщи, че 50% от дърветата са заболели и би трябвало незабавна реанимация на гората. В края на зимния сезон този % очевидно се е нараснал.

От общинското дружество оповестяват, че стартират експертно сложно фитопатологично проучване на всички насаждения в парка. Обследването ще започва през април и ще продължи през целия вегетационен интервал до октомври.

„ При влошените през последните дни метеорологични условия констатирахме доста паднали дървета навътре в парка. Поради напредналата възраст на насажденията общото им здравословно положение от година на година се утежнява. Трябва да обследваме всички типове болести, породени от гъбни и насекомни вредители, като за това ще разчитаме на експерти в тази област “, разяснява шефът Веселин Козарев.

След като излязат резултатите от анализите на почвата и дървесните типове, ще бъде направен проект за реконструкцията на парка. Всички болни и евентуално рискови дървета би трябвало да се маркират и отстранят, а по-късно в гората да се засадят нови и подобаващи дървесни типове. Проектът ще би трябвало да бъде осъществен и финансиран от Община Пловдив.

Веселин Козарев напомни, че взаимно с кметството на „ Тракия “ и с присъединяване на стотици пловдивчани през есента бе направено пречистване на парка от паднали и изсъхнали дървета и клони. Напролет следва друга огромна акция. Но това не е трайно решение на казуса.

Ето и фотоси, единствено от забележимата част на гората около алеите:





Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР