Може ли Бетовен да подобри вашата моцарела? Какво ще направи

...
Може ли Бетовен да подобри вашата моцарела? Какво ще направи
Коментари Харесай

Швейцарско изследване показва как музиката влияе на вкусовите качества на храната

Може ли Бетовен да усъвършенства вашата моцарела? Какво ще направи Бокерини с вашите бокончини? Как класическата музика въздейства върху усетът на сиренето? Подобни необикновени въпроси могат да развълнуват освен производителите или потребителите на вкусните млечни артикули. Ново проучване на учени от Швейцария подсказва, че „ резултатът на Моцарт “ оказва въздействие освен върху децата, само че може да послужи и за възстановяване на качеството на всеки чедър или ементал, написа ClassicFM.bg. Възпитаници на Училището по изкуствата в Берн /Hochschule der Künste Bern/ и технолози от Цюрихския университет за приложни науки /ZHAW/ сплотиха старания в плана “Cheese in sound “, чиято цел е да разкрие дали възпроизвеждането на музика може да повлияе върху сиренето, до момента в който то зрее. Ето за какво те посетиха профилирания център Käsehaus K3 в Бургдорф, където да проведат своя опит.

„ Всяко от осемте сирена, зреещи на това място, бе сложено в друга звукова среда за интервал от шест месеца и половина “, декларира Михаел Харенберг, който управлява изследователския развой. „ Веднъж узрели, сирената бяха оценени от професионални технолози посредством сензорен разбор на храните.

Впоследствие продуктите бяха показани пред група от висококвалифицирани кулинарни експерти, които тестваха усета на съответните сирена, без да виждат всяко от тях “, разяснява Харенберг. „ За нас беше вълнуващо да осъществим този план в Бургдорф и да разработим акустичната апаратура. Ние сме удовлетворени от резултатите “, споделя той.

 Швейцарско проучване демонстрира по какъв начин музиката въздейства на вкусовите качества на храната

Едно контролно сирене и осем други калъпи с полутвърдо сирене отлежаваха в специфични кутии, всяка от които бе изложена на разнообразни музикални жанрове, като класическа музика, показана от „ Вълшебната флейта “ от В.А Моцарт, хип-хоп осъществявания от албума We Got It From Here на A Tribe Called Quest, както и Stairway to Heaven на рок групата Led Zeppelin. Контролното сирене не е било изложено на никакъв тон. Шеф Бенджамин Лузуй, който е част от дегустационната група, остава удовлетворен от резултатите.

Пред организация „ Франс прес “ той споделя, че „ обичаното ми сирене беше това с Моцарт, чиято музика одобрявам, само че това няма значение. Смятам, че тази класическа музика прави сиренето по-добро “. Според кулинарния експерт, сиренето, изложено на хип-хоп музика, демонстрира видимо по-силна миризма и по-натрапчив от другите тестови проби. „ За готвачи като мен, тези резултати са очарователни “, акцентира началник Лузуй. „ Така се откриват нови благоприятни условия за това по какъв начин в бъдещето можем да работим креативен с храната “, добави той.

 Швейцарско проучване демонстрира по какъв начин музиката въздейства на вкусовите качества на храната

Изследователската група от ZHAW доближи до заключението, че сирената, които зреят на фона на музика, си наподобяват по нежния усет, който получават спрямо контролната проба. Докато опитът провокира забавни реакции и въпроси, учените смятат, че „ е належащо по-обширно тестване, с цел да се дефинира дали има съответна връзка сред интервала на излагане на музика със съответните типове сирена, защото до момента в който те узряват, се следят сензорни разлики “.

В научния отчет се показва, че изводите ще доведат до „ спомагателни равнища на стандартизация в производството на сирене “. По думите на изследователския екип, „ ще бъде нужен по-голям брой полутвърди сирена, с цел да се подсигурява, че има задоволително тестови материали. “

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР