Може да сте чували истории за хора, пътуващи до чужди

...
Може да сте чували истории за хора, пътуващи до чужди
Коментари Харесай

Какви са ползите от аяуаска - виното на познанието на амазонските племена

Може да сте чували истории за хора, пътуващи до непознати дестинации, с цел да опитат аяуаска - известната психоактивна напитка на Аназония. Обикновено тези истории са склонни да се концентрират върху непосредствените резултати, които се получават по време на „ пътуването “ с аяуаска, някои от които са просветляващи, до момента в който други са напряко тревожни.



Въпреки това, учените са разкрили няколко дълготрайни изгоди за здравето от приема на аяуаска. Тази публикация прави обзор на аяуаска, в това число нейните негативни и позитивни резултати върху здравето.
 Мъдростите на великите индиански вождове  Мъдростите на великите индиански вождове  Мъдростите на великите индиански вождове  Мъдростите на великите индиански вождове
Какво е аяуаска?

Аяуаска е психоактивна растителна напитка, употребена от шаманите в Южна Америка, изключително в Перу и Еквадор. Тя се подготвя посредством варене на примес от две растения - банистераопсис каапи и психотрия виридис. Аяуаска е известна също като " виното на духовете " или " виното на познанието " заради нейните евентуални душевен и духовни резултати.
 image2_16x9.png Астро прогноза за седмицата: проявете смелостта да отстоявате себе си На фокус
Активните субстанции в аяуаска са димеротрофолин (DMT), който е мощно психоактивно вещество, и инхибитор на моноаминоксидазата (MAOI), който оказва помощ на DMT да се всмуква от тялото. Този неповторим състав прави аяуаската ефикасна за предизвикателство на духовни прекарвания, видения и срещи с духовни същества.

В обичайните ритуали за приемане на аяуаска, шаманите употребяват напитката за връзка с духовните сили, за лекуване на заболявания и за разширение на своята духовна мъдрост. Сега аяуаската е привлекателна за хора по целия свят като инструмент за самоизследване, нравствен напредък и терапия на душевен положения.

 аяуаска шаман iStock

Как се приема аяуаска?

Аяуаска се приема посредством пиянство на особено приготвена напитка, която се подготвя от шаманите по време на ритуални церемонии. Преди да се одобри аяуаска, постоянно се извършват ритуали за разчистване и подготовка на участниците. След това се предлага напитката на тези, които вземат участие в церемонията. Обикновено се пие в дребни дози, след което участниците се предизвикват да се концентрират върху своите вътрешни прекарвания, мисли и страсти.

Ефектите на аяуаска нормално се усещат в границите на 30-60 минути след приемането и не престават няколко часа. В този интервал участниците могат да изживеят разнообразни видения, страсти и духовни преживявания.

 аяуаска шаман iStock

Какви са изгодите от аяуаска?

Aяуаска се изследва за своите евентуални изгоди в разнообразни области като логика на психиката, психиатрия, духовно развиване и други Някои от главните преимущества, които някои хора свързват с приемането на аяуаска, включват:

Духовно уголемение и прояснение : Много хора се обръщат към аяуаска като средство за проучване на вътрешния си свят, подкрепяне на духовното развиване и търсене на прояснение. Приемането на аяуаска може да подкрепи прекарването на духовни преживявания и реализация на значими житейски уроци.[block]focus[/block]

Психотерапевтични изгоди : Има отчети, че аяуаска може да бъде сполучлив инструмент за терапия при култивиране на контузии, меланхолия, зависимости и други душевен проблеми. Някои смятат, че аяуаската способства за по-добро осъзнаване на личните страсти и вътрешни спорове.

Изцеление на физически заболявания : В някои култури аяуаската се употребява за излекуване на физически заболявания и духовно разчистване на тялото. Някои хора оповестяват за усъвършенствания в здравословното си положение след церемонии с аяуаска.

Усещане за обединяване с природата и космоса : Мнозина дефинират аяуаска като средство за основаване на по-тесна връзка с природата и космоса, като изживяват чувство за обединяване със света към тях.

Важно е да се означи, че за използването на аяуаска в лечебни цели е належащо профилирано здравно наблюдаване и поощряване от лицензирани експерти. Самоприемането на аяуаска без подобаващ контрол може да докара до нежелани резултати и опасности. 

 аяуаска шаман iStock

Какви са евентуалните негативни резултати?

Използването на аяуаска може да бъде обвързвано с редица негативни резултати. Важни е хората да ги имат поради, преди да решат да я употребяват. Някои от тези негативни резултати включват:

Ментално стеснение : Приемането на аяуаска може да провокира интензивни психически преживявания, които могат да бъдат извънредно сложни или плашещи за някои хора. Това включва видения, прочувствени прояви, прекарване на стрес и боязън.

Физически реакции : Симптоми като болежка в стомаха, гадене, повръщане, диария и даже сърдечни проблеми са вероятни след приемане на аяуаска.

Възможни компликации с други лекарства : Някои съставки в аяуаска могат да реагират с други медикаменти, които човек може да приема. Това може да докара до нежелани взаимоотношения и рискове за здравето.

Психически опасности : Хора с предни душевен заболявания като шизофрения или биполярно разстройство могат да реагират отрицателно на приемането на аяуаска и да изживеят увеличение на признаците на заболяването си.

Ето за какво е от значително значение да се консултирате с дипломиран лекар или терапевт, преди да решите да опитате аяуаска, изключително в случай че имате предходни здравословни проблеми или опасности. 
 Кодексът на индианските шамани за пълностоен живот и безгранично успокоение  Кодексът на индианските шамани за пълностоен живот и безгранично успокоение  Кодексът на индианските шамани за пълностоен живот и безгранично успокоение  Кодексът на индианските шамани за пълностоен живот и безгранично успокоение
За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook  , последвайте ни в Instagram  , намерете ни в TikTok  .
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР